Index Vakbarát Hírportál

A kolozsvári gyógyszergyár több alkalmazottja is Kazahsztánban rekedt, semmit sem tudni róluk

2022. január 10., hétfő 07:03

Kazahsztánban rekedt a kolozsvári Terapia gyógyszergyár harminc alkalmazottja.

A zavargásokkal és utcai összecsapásokkal sújtott közép-ázsiai országban napokkal ezelőtt lekapcsolták az internetet, és a légi közlekedés is megszűnt, így a cég jelenleg semmit sem tud az állapotukról – írta meg a Főtér.

Dragoș Damian, a gyógyszergyár vezetője egy pénteki sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy mindenki aggódik az alkalmazottakért, ráadásul a vállalat mintegy félmillió euró értékű gyógyszerszállítmánya is elakadt időközben, ami a Terapia éves mérlegének jelentős részét teszi ki.

A román belügyminiszter csütörtökön még azt közölte, hogy mintegy száz román állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, velük pedig folyamatos a kapcsolattartás, és közülük is csak ketten kértek kimenekítést.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy január 2-án tüntetések kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A segítség gyorsan meg is érkezett az orosz féltől. Vlagyimir Putyin orosz elnök már csütörtök délelőtt csapatokat és páncélozott járműveket küldött Kazahsztánba.

Pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök is beszédet tartott, miután a rendfenntartó erők figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a zavargó tömegre. Az elnök beismerte, ő adta ki a tűzparancsot. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy nem fognak terroristákkal tárgyalni.

(Borítókép: Kiégett autó az almati városháza előtt 2022. január 7-én. Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek többtucatnyi halálos áldozata van. Fotó: MTI / AP / Vaszilij Kresztyjanyinov)

Rovatok