Index Vakbarát Hírportál

Úton vannak haza a Kazahsztánból kimentett magyarok, egyikük kint marad

2022. január 10., hétfő 11:10

Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe felszállt Almati repülőteréről, fedélzetén hat magyarral, illetve családtagjaikkal – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter miniszter bejegyzésében azt írta: a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel vasárnap folyatott megbeszélésének megfelelően az orosz külügyminisztérium segítséget nyújtott az Almatiban ragadt magyar állampolgárok evakuálásában.

Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe az imént szállt fel Almati – kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt – repülőteréről, fedélzetén hat magyar személlyel, illetve családtagjaikkal

– tette hozzá Szijjártó Péter. Megjegyezte: a hetedik magyar, aki kettős állampolgár, végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

A miniszter közlése szerint az oroszországi leszállást követően a Magyar Honvédség egyik repülőgépe hozza haza az evakuált személyeket.

Mint megírtuk, január 2-án tüntetések kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

A magyar külügy nem javasolja a beutazást Kazahsztánba, az ország a legrosszabbnak számító, I. biztonsági kategóriába került.

„Tekintettel az országban tapasztalható zavargásokra, a bevezetett rendkívüli állapotra, a közlekedési és kommunikációs fennakadásokra, egyes csatornák elérhetetlenségére, valamint az egyes térségekben bevezetett kijárási tilalmakra, a KKM [Külgazdasági és Külügyminisztérium] az országba történő utazást nem javasolja” – olvasható a konzuli szolgálat honlapján.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint közel száz magyar állampolgár lehet Kazahsztánban, akik közül 70-80-an egy energetikai cég alkalmazásában állnak, ők egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

(Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe felszállt Almati repülőteréről. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok