Index Vakbarát Hírportál

Felgyorsulhatnak a Budapest–Varsó-gyorsvasút munkálatai

2022. január 11., kedd 14:01

Kétmilliárd forintos uniós forrást kapott Magyarország a Budapest–Varsó-gyorsvasút magyarországi szakaszának környezetvédelmi munkarészeinek elvégzéséhez, így az előkészítő munkálatokat fel lehet gyorsítani – közölte Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Magyarország és Lengyelország együttműködése nemcsak általában politikailag nagyszerű, hanem számos szakterületen is folytatunk praktikus, mindkét ország számára hasznot hozó együttműködést. Így van ez a közlekedés területén is: nagy közös projektünk a Budapest–Varsó-gyorsvasút, melynek terveit tavaly év végén Brüsszelnek is bemutattuk

– írja a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság érdeklődik a projekt iránt.

A cél, hogy az aktuális európai uniós költségvetés végrehajtása során az engedélyezési tervek elkészítésére kapjanak finanszírozást.

Fontosnak tartjuk, hogy a két ország között minél több vasúti kapcsolat legyen, ezért most lengyel felvetésre vizsgáljuk a Budapest és Rzeszów közötti vasúti személyközlekedés újraindításának lehetőségét

– írja Szijjártó Péter.

A gyorsvasút Bécs felé is leágazhat, így nemcsak a visegrádi négyek országait kapcsolhatja össze, hanem a magyar hálózatot is bekötheti a nyugat-európaiba.

Rovatok