Index Vakbarát Hírportál

Hazatértek a Kazahsztánból kimenekített magyarok

2022. január 11., kedd 08:44

Megérkeztek Magyarországra a Kazahsztánból kimenekített magyarok – közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a hat magyar személy családtagjaikkal hétfő éjszaka szállt le Magyarországon. A miniszter annyit írt bejegyzéséhez:

Itthon, biztonságban.

Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett arról, hogy Oroszország segítséget nyújt az Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában rekedt magyar állampolgárok evakuálásában. Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe hétfőn szállt fel a kereskedelmi forgalom elől lezárt repülőtérről, és 

OROSZORSZÁG FELÉ VETTE AZ IRÁNYT, AHONNAN A MAGYAR HONVÉDSÉG EGYIK REPÜLŐGÉPE HOZTA HAZA A MAGYAROKAT.

Kazahsztánban január 2-án kezdődtek tüntetések Zsanaozenben és Aktauban, miután a kormány egyik pillanatról a másikra eltörölte az üzemanyag árának maximálását, amely több mint kétszeresére ugrott, és a miniszterelnök és a teljes kormány lemondásához vezetett.

Almatiban – és más városokban – két nappal később törtek ki zavargások, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, ami több halálos áldozatot is követelt.

Szijjártó Péter szerint csaknem száz magyar állampolgár tartózkodhat Kazahsztánban, közülük hetven-nyolcvan ember egy energetikai cég alkalmazásában áll, ők egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok