Index Vakbarát Hírportál

A légszennyezéssel együtt nő a koronavírus-fertőzés esélye is

2022. január 11., kedd 09:14

Egy nemrégiben megjelent kutatás is azt erősíti, hogy összefüggés van a szennyezett levegő és aközött, hogy valaki nagyobb valószínűséggel kapja el a koronavírust.

Az EurekAlerten megjelent írás az Occupational & Environmental Medicine szakfolyóiratban napvilágot látott tanulmányt ismerteti. E szerint a legveszélyesebb a szálló por, hiszen ha egy köbméter levegőben egy mikrogrammnyi emelkedés észlelhető, akkor az már a fertőzési ráta 5 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe. Bár szükségesek még további alapos kutatások, de a trend azt mutatja, hogy a koronavírus terjedése és a légszennyezettség között egyértelmű kapcsolat van.

A kutatók Észak-Olaszország példáját hozzák. A lombard régiót érintette a legrosszabbul a járvány 2020 elején, mind az esetek számát, mind a halálozási arányt tekintve. Az Európai Unió Környezetvédelmi Ügynökségének becsléseiből pedig kiderül, hogy a határértéket meghaladó légszennyezésnek kitett 3,9 millió európai nagy része éppen Észak-Olaszországban él.

A kutatók Lombardia nyolcadik legnépesebb városának, Varesének a lakóit, illetve adataikat vizsgálták a járvány kitörésétől egészen 2021 márciusáig. A 2017. december 31-i adatok alapján az ott élő 85 500 lakos több mint 97 százalékát érintette 2018-ban a légszennyezettség, vagyis olyan helyen éltek, ahol kitettek voltak a szennyezett levegőnek.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a népsűrűség nem volt összefüggésben a fertőzés nagyobb kockázatával. Viszont az is kiderült, hogy a nyugdíjas otthonokban élők körében tízszer akkora volt a fertőzés kockázata. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a légszennyezettség nagyobb hatással volt az idősebb korosztály koronavírus-fertőzöttségére, különösen az 55–64 és a 65–74 éves korosztály esetében.

(via eurekalert.org)

(Borítókép: Emanuele Cremaschi / Getty Images)

Rovatok