Index Vakbarát Hírportál

Első ízben ítéltek el a világon a szíriai rezsim kegyetlenkedéseiben részt vevő tisztségviselőt

2022. január 13., csütörtök 13:50

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélték a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim egyik vezető hírszerzőjét, akinek Damaszkuszban, a szíriai polgárháború kirobbanásának idején tüntetők tucatjainak a vére száradt rá a kezére.

A személyiségi jogok védelméről szóló német szabályok alapján csak Anvár R. néven azonosított elítélt a belső elhárítással foglalkozó szolgálat egyik hírhedt egysége, a fővárosi régiót felügyelő 251-es részleg nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette. Ebben a beosztásban a polgárháború kezdetén, 2011 áprilisától 2012 szeptemberéig dolgozott a részlegnél.

A bíróság egyebek mellett 27 rendbeli gyilkosságban, 25 rendbeli súlyos testi sértésben, különösen súlyos nemi erőszakban, túszejtésben és jogellenes fogva tartásban találta bűnösnek a belső elhárítót. 

Mielőtt azt hinné az ember, hogy Szíriában beköszöntött a jogállamiság kora, fontos leszögezni, hogy az egyelőre még nem jogerős ítélet Németországban született. Hogy miért? Mert Anvár R. menedékkérőként érkezett oda, és öt évig élt zavartalanul, míg 2019-ben le nem tartóztatták. 

Bíróság elé került még Anvár R. egykori beosztottja, aki ugyancsak menedékkérőként érkezett Németországba. Az Eyad A. néven azonosított férfi az úgynevezett általános titokszolgálat munkatársaként 2011 szeptemberében Damaszkuszban részt vett harminc tüntető elfogásában és megkínzásában, és ezzel bűnrészessé vált emberiség elleni bűncselekmények elkövetésében. Őt négy és fél év szabadságvesztésre ítélték tavaly februárban. 

Németországban és másutt Európában is több per folyik vagy kezdődik meg nemsokára az Aszad-rezsim tisztségviselői ellen. Január 19-én Frankfurtban kezdődik meg a homszi katonai börtön volt orvosának pere emberiség elleni bűncselekmények vádjával.

Tavaly október végén Párizsban indult nyomozás két, Szíriában még 2013-ban letartóztatott és eltűnt francia állampolgár ügyében, és perkérelmeket nyújtottak be Ausztriában, Norvégiában és Svédországban is a szíriai rendszer volt vagy jelenlegi tisztségviselői ellen, akiket szintén emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítanak.

(MTI)

(Borítókép: Anvár R. a nyugat-németországi Koblenzben található Legfelsőbb Regionális Bíróság tárgyalótermébe érkezik egy újabb tárgyalási ülésre 2021. december 2-án. Fotó: Thomas Frey / POOL / AFP)

Rovatok