Index Vakbarát Hírportál

A Deutsche Bahn már nem a pontosság jelképe

2022. január 15., szombat 20:21

A nagy sebességű német vonatok alig egynegyede nem ért időben célba 2021-ben, magyarán nem tartották magukat a menetrendhez. A pontosságáról híres német vasúti társaság, a Deutsche Bahn szerelvényei tavaly sokszor és sokat késtek, sőt a járatok törlése rutinná vált.

A pedáns Németországban viccként terjesztik, hogy az országos vasúti rendszer már nem a pontosság bástyájaként öregbíti nemzetközi hírnevét. Ezt megerősítette a Deutsche Bahn most közzétett statisztikája is.

A ICE- és IC-vonatokként ismert, a nagyobb városokat összekötő járatoknak mindössze 75,2 százaléka érte el a menetrendben jelzett határidőre a célállomást.

Ez jelentős visszaesés a 2020-as év 82 százalékához képest – jegyezte meg a Deutsche Welle.

Tavalyelőtt, 2020-ban egyébként a német vasúttársaság 15 éves rekordot döntött a pontosság tekintetében. Vélhetően ez annak köszönhető, hogy a járvány első évében, amikor sokan otthonról kezdtek dolgozni, mellőzték a felesleges utazásokat, így a vonatok ritkábban és rövidebb távon közlekedtek.

A Deutsche Bahn több tényezővel magyarázza a késések tavalyi meredek növekedését, mindenekelőtt a júliusi pusztító áradásokkal, amelyek több mint 1 milliárd euró (360 milliárd forint) értékű vasúti infrastruktúrát tettek tönkre.

A pontos forgalomirányítást öt napra megbénította a rossz foglalkoztatási feltételek kiváltotta vasutassztrájk, valamint számos tervezett felújítási projekt leállítása.

„A felsorolt okok szűk keresztmetszetet eredményeztek a hálózatunkban” – közölte a Deutsche Bahn, és leszögezte, hogy ez nemcsak az utasszállításban, hanem a kiterjedt teherszállításban is fennakadásokkal járt.

What happened to the famous German punctuality?? *https://t.co/cKUoQbp5Gy

— DW News (@dwnews) January 5, 2022

A közlekedési szakértők szerint a német kormány túl keveset fektet be az ország vasúthálózatába, ehelyett az autóipart részesíti előnyben. Azt is felróják, hogy a részben állami, részben privatizált üzleti modellre váltó vasúttársaság olyan irányítási struktúrát működtet, amely lehetővé teszi a problémák áthárítását.

A Deutsche Bahn egyébként nemrégiben díjemelést hirdetett annak ellenére, hogy több milliárd eurós mentőcsomagot kap a kormánytól a járvány miatti forgalomcsökkenés okozta veszteségek kezelésére.

Késések világszerte

A „szigorúan ellenőrzött vonatok” egyébként másutt is késnek.

Történészek feljegyezték, hogy az önkéntesekből alakult, az oroszországi polgárháborúban is részt vevő Csehszlovák Légió tagjai 1917-ben Kijevben ültek vonatra, hogy hazajussanak Prágába. Fél év elteltével is csak Vlagyivosztokig jutottak a transzszibériai vasúton. A történethez persze hozzátartozik, hogy ez az útvonal volt minden idők leghosszabb kerülője.

Indiában teljesen megszokott a vonatok késése, sőt többnaposra is volt példa. Az egyik, Tinsukiából Howrah-ba induló szerelvény még a hetvenes években több mint 60 órát késett; igaz, a menetidő a menetrend szerint is 30-32 óra.

Egy másik utas a kelet-indiai Puriból indult a fővárosba, és a menetrendhez képest több mint 55 órás késéssel érkezett Újdelhibe.

Csehországban 2018-ban minden hetedik szerelvény késve futott be a pályaudvarra. A leggyakrabban az expresszvonatok és a távolsági járatok késtek.

Európában egyébként a legmegbízhatóbbnak a svájci vasúttársaságot tartják. Szerelvényeinek csaknem 90 százaléka hajszálpontosan tartja magát a menetrendhez.

Az Egyesült Államokban akkor pontos a vonat, ha egy 250 mérföldes, 400 kilométeres távot legfeljebb 6 perc késéssel tesz meg, 550 mérföldes, csaknem 900 kilométeres távon azonban már 30 percet is tolerálnak.

Amikor néhány éve Japánban az immár fél évszázada közlekedő Sinkanszen egyik szerelvénye 20 másodperccel korábban indult el a pályaudvarról, a vasúttársaság szívmelengető bocsánatot kért utasaitól.

In Japan the train arrives 20 seconds earlier and there's a heartfelt apology. In Malaysia, the KTM only comes the next day and there is no apology.

— Mark (@MG92__2) November 17, 2017

A Sinkanszenek egyébként átlagban 54 másodpercet késnek járatonként.

A szigetországban a késés megbocsáthatatlan bűn: egy japán mozdonyvezetőtől 56 jent, azaz mintegy 160 forintot vontak le, mert a vasúttársaság szerint egy rövid késés alatt gyakorlatilag nem végezte a munkáját. A vasutas perben követeli vissza a csekély összeget, ráadásul mellé még egy tetemes fájdalomdíjat is.

A MÁV négyéves késése

Az Index közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy MÁV személyszállító vonatai 2018-ban jóval többet késtek, mint 2017-ben: az összes járatot számításba véve a késési idő négy éve 2 120 970 perc volt, ami 4 évnek felel meg.

Nem javul a helyzet – állapította meg a szerző –, továbbra is rettentő pontatlan a MÁV, pedig a 6 perc alatti késést nem is iktatják.

Egy évvel korábban még 3,5 év volt ugyanez az adat, amit egy lelkes olvasó saját gyártású infóvideón is megjelenített. A MÁV szerint a romló tendenciát akkor a Budapest–Pécs-, Budapest–Miskolc- és Budapest–Debrecen-viszonylatokat érintő nagymérvű pályarekonstrukció okozta.

A pontatlansági adatot érdemes párba állítani az összes vonat teljes menetidejével: ez 2018-ban nagyjából 159 év volt a cég közlése szerint.

(Borítókép: Vonat Berlinben 2007-ben. Fotó: Andreas Rentz / Getty Images)

Rovatok