Index Vakbarát Hírportál

Járóka Líviát jelöli az Európai Parlament alelnökének a Fidesz

2022. január 18., kedd 09:22

Az Európai Parlament a héten tisztújítást tart Strasbourgban, így többek között az elnök és az alelnökök személyére is szavaznak. A Fidesz alelnöknek ismét Járóka Líviát jelöli – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az alelnökségéről szóló szavazás előreláthatóan kedden vagy szerdán lesz. A szabályok szerint az alelnöki jelölések beterjesztésének határidejét ugyanis az elnök megválasztása után tűzik ki.

Járóka Lívia jelenleg az egyetlen magyar alelnökjelölt. Dobrev Klára, a DK eddigi EP-alelnöke múlt héten jelentette be, hogy nem indul újra a posztért.

Járóka Lívia 2017 óta alelnök a strasbourgi székhelyű testületben. Európai parlamenti mandátumát 2004-ben vette fel. A politikus az Európai Parlament első roma származású női képviselője, valamint az uniós parlament első és egyetlen roma női alelnöke is.

Járóka Lívia jelölését a Népszava forrásai is megerősítették. A megválasztáshoz a képviselő-testület huszadának, azaz 36 képviselőnek az aláírására van szükség. A lap információi szerint nem sok esélye van az újrázásra, mivel sokan pályáznak a vezető pozíciókra, és a nagy frakciók ezúttal nem támogatnak független képviselőt.

Az EP elnöki tisztségéért a 2019–2024-es parlamenti ciklus második felére négy jelölt indul. A pályázók nevét hétfő este, a parlament strasbourgi plenáris ülésének nyitónapján Pedro Silva Pereira, az uniós képviselő-testület egyik alelnöke jelentette be – írta az MTI. A máltai Roberta Metsola, az Európai Néppárt, a svéd Alice Kuhnke, a Zöldek, a lengyel Kosma Zlotowski, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a spanyol Sira Rego, az Európai Baloldal jelöltje száll versenybe.

David Sassoli, a testület előző elnöke a múlt héten hunyt el súlyos betegség következtében. Halála szerencsétlen módon egybeesett a testület eleve tervezett tisztújításával. Az EP első alelnöke, Roberta Metsola vette át a jogköreit, és nagy a valószínűsége, hogy néppárti jelöltként ő nyeri meg a keddi elnökválasztást.

(Borítókép: Járóka Lívia 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

 

Rovatok