Index Vakbarát Hírportál

Egy Netanjahu elleni mozgalmat figyelhettek meg Izraelben a kémszoftverrel

2022. január 18., kedd 19:06

A Kalkaliszt izraeli újság tényfeltáró cikkének állításai szerint az NSO Group Pegasus kémprogamjával figyelhetett meg egy Benjamin Netanjahu elleni mozgalmat, valamint több korrupciógyanús személyt, polgármestert és más gyanúsnak tartott személyt az izraeli rendőrség – adta hírül az MTI.

Az izraeli törvények szerint csakis bírói engedély vagy a legfőbb ügyész jóváhagyása esetén vethette volna be a kémprogramot a megfigyelt célszemélyek lehallgatására a rendőrség, ám a lap állítása szerint a szoftvert e nélkül használták.

A cikk azt állítja, hogy 2020-ban a Benjamin Netanjahu bizalmasa, Amír Ohana belbiztonsági miniszter vezetésével működő rendőrség az NSO kémprogramját telepítette a demonstrációkat szervező „fekete zászlós” civil mozgalom vezetőinek telefonjaira.

A szervezeten kívül korrupció gyanújába keveredett polgármesterek telefonjaira is feltelepíthették a kémprogramot, valamint egy vezető politikus munkatársát is megfigyelték, hogy így szerezzenek információt a politikus esetleges korrupt tevékenységéről – legalábbis a lap állítása szerint.

A Kalkaliszt szerint LMBTQ-ellenes aktivistákat is megfigyelhettek a Pegasusszal a Pride-felvonulások előtt, miután 2015-ben az egyik menet előtt egy 15 éves lányt is meggyilkoltak.

A cikket jegyző Tomer Ganon a katonai rádióban elmondta: a kémprogram megvásárlása még 2013-ban történt, alkalmazásáról pedig négy magas rangú rendőrtiszt döntött megfelelő jogi ellenőrzés nélkül. A rendőrség cáfolja, hogy törvényt sértett volna, állítása szerint megfelelő módon, a törvényi kereteket betartva alkalmazták a kibereszközt.

A még júliusban kirobbant Pegasus-ügy lényege, hogy – legalábbis bizonyos oknyomozó újságírók állítása szerint – magyar újságírókat és közéleti személyiségeket is figyelhettek meg a kémprogrammal, több más ország polgárai mellett.

Rovatok