Index Vakbarát Hírportál

Örökre kitiltották „a leggyűlöltebb amerikait” a gyógyszeriparból

2022. január 19., szerda 21:40

Soha többé nem foglalkozhat orvosságokkal. Egy szövetségi bíróság a trösztellenes törvények megsértéséért élete végéig kitiltotta a gyógyszeriparból Martin Shkrelit, aki a többi között arról híresült el, hogy jogszerűen, ugyanakkor gátlástalanul és eszméletlenül megemelte egy életmentő AIDS-gyógyszer árát.

A törvényszék az ítélet nyomatékosításaként 64,6 millió dolláros, több mint 20 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az albán–horvát származású, de az Egyesült Államokban született, amerikai állampolgárságú volt gyógyszeripari vezetőt.

Shkreli most éppen hétéves börtönbüntetését tölti, miután átverte befektetőit. Négy és fél éve, 2017 augusztusában ítélték el, ám 5 millió dollár óvadék ellenében akár szabadlábon várhatta volna jogerőre emelkedését. Az opciót azonban egy szövetségi bíró nem sokkal később visszavonta, miután az „üzletember” – állítólag csak tréfából – ötezer dollárt ajánlott fel annak, aki szerez neki egy hajtincset Hillary Clintontól.

Ennek az ítéletnek még semmi köze a gyógyszerdrágításhoz, amely után a BBC „Amerika leggyűlöltebb emberének” nevezte.

Az akkoriban a harmincas évei elején járó Shkreli, egy nem túl ismert gyógyszeripari vállalkozó, 2015-ben megvásárolta egy évtizedek óta létező gyógyszer, a Daraprim forgalmazási jogát. A tablettát életveszélyes parazitafertőzés kezelésére használják – egyszóval életmentő.

Shkreli az árát az ötvenötszörösére, 13,50 dollárról 750 dollárra emelte pirulánként.

A fiatal üzletember lépése nem volt törvényellenes, mégis riadalmat keltett a politikusokban, az emelkedő gyógyszerárak miatt amúgy is aggódó közvélemény pedig élesen elítélte, és teljes joggal megbélyegezte haszonleséséért.

Az ellentmondásos figurát azonban ezért akkor még nem állíthatták bíróság elé, viszont közben más, törvénybe ütköző cselekedeteket is elkövetett, így a rácsok mögé került.

Előreláthatóan jó magaviseletéért az idén szabadul.

A gátlástalan gyógyszerüzér

A legtöbb gyógyszergyár csöndben és fokozatosan emelte az árakat, és arról biztosította a betegeket, hogy az árak hozzáférhetők maradnak. Velük szemben Shkrelinek nem voltak fenntartásai. A kritikákat szemrebbenés nélkül, pimaszul tűrte. Emiatt megannyi gúnynevet kapott, de a bírálatok leperegtek róla.

Az ügyészség azonban végül fogást talált rajta, és versenyellenes magatartásért emelt vádat ellene.

Egy New York-i kerületi bíróság helybenhagyta a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és hét állam ügyésze által indított eljárást – jelentette a New York Times.

A bíró megállapította, hogy Shkreli megsértette az állami és szövetségi trösztellenes törvényeket. Ennek révén korábbi cége, a ma már Vyera Pharmaceuticals néven ismert vállalat 64,6 millió dollár többletprofitra tett szert a Daraprim értékesítéséből.

A tárgyalás során kiderült, hogy Shkreli irányítása alatt a Vyera megváltoztatta a gyógyszer forgalmazásának módját, és gátolta a versenyt a generikus, vagyis az ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerpiacon. A fogyasztóknak kárt okozott az áremelés, valamint a választék hiánya.

Ez „sok beteget és orvost arra kényszerített, hogy nehéz és kockázatos döntéseket hozzon az életveszélyes betegségek kezelésében” – áll a New York-i főügyészi hivatal közleményében.

Az amerikai gyógyszerhatóság csak 2020-ban engedélyezte a Daraprimet helyettesítő első, generikus változat gyártását.

A bíróság szerint Shkrelinek „a közegészség rovására elkövetett versenyellenes magatartása kirívó és vakmerő volt”, ezért az ítélettel gyakorlatilag elkobozták uzsorához képest is elképesztően magas profitját.

Martin Shkreli, the executive who raised the price of a life-saving drug, was ordered to repay $64.6 million and barred for life from the drug industry. https://t.co/yTrclyeDou

— The New York Times (@nytimes) January 14, 2022

A címlapokon szerepelt akkor is, amikor börtönben volt

Shkreli többször is védelmébe vette a Daraprim drasztikus áremelését. Azzal érvelt, hogy a nyereség lehetővé teszi cége számára a még hatásosabb parazitaölők kifejlesztését. Miután elítélték értékpapírcsalásért, azt mondta, sohasem a pénz motiválta. Hozzátette: hibákat követett el, amikor megpróbálta erősíteni a hírnevét.

Shkreli a börtönben is a címlapokon szerepelt.

Nagyjából akkor, amikor az egekig emelte a Daraprim árát, valaki egy árverésen megvette a Wu-Tang Clan együttes egyetlen példányban kiadott albumát, a Once Upon a Time in Shaolint egy árverésen – állítólag 2 millió dollárért. A Forbes derítette ki, hogy a rejtélyes vásárló „a legnagyobb seggfej”, aki feltűnt a neten.

Miután Shkrelit elítélték értékpapírcsalásért, a kormány lefoglalta az albumot, hogy kifizesse a 7,36 millió dolláros tartozásának egy részét. Tavaly nyáron bejelentették, hogy az album elkelt, de nem közölték sem a vevő nevét, sem a vételárat. Később mások azt írták: 4 millió dollárt fizettek érte.

Alig több mint egy éve – miközben Shkreli még börtönben volt – Christie Smythe, a Bloomberg News egykori riportere, aki a kétes vállalkozó 2015-ös letartóztatásáról számolt be, az Elle magazinnak elárulta, hogy beleszeretett a férfiba, és kapcsolatuk románcba szökkent.

„Tisztelt bíró úr, az, hogy Martinnal a szerelemben is közös hangot találtunk, sok örömet szerzett nekem” – írta abban a levélben, amelyben Shkreli börtönbüntetésének lerövidítéséért folyamodtak.

(Borítókép: Martin Shkreli volt gyógyszeripari ügyvezető 2017. augusztus 1-jén elhagyja a New York-i bíróságot. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok