Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták Petro Porosenko vagyonát

2022. január 19., szerda 15:31

Szerdán a kijevi bíróság korlátozó intézkedéseket rendelt el Petro Porosenko volt ukrán elnökkel szemben, aki hazaárulás vádjával jelent meg a bíróságon. Emellett a bíróság elutasította az ügyészség indítványát, amely a volt ukrán vezető letartóztatására vagy 35,8 millió dolláros (több mint 11,2 milliárd forint) óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésére vonatkozik.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Porosenko ügyvédje, Igor Golovan elmondta: a bíróság megtiltotta a volt ukrán elnöknek, hogy engedély nélkül elhagyja Kijevet, és átadta a hatóságoknak a külföldi utazáshoz szükséges dokumentumokat. Olekszij Goncsarenko, a Verhovna Rada képviselője közölte: a bíróság lefoglalta a politikai szervezet vezetőjének és feleségének, Marinának a vagyonát is.

Petro Porosenko szerint a bírósági döntés akadályozza a politikai tevékenységeit.

A volt ukrán elnök január 17-én tért vissza Ukrajnába. A politikus 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője. Varsóból érkezett a kijevi Zsuljani repülőtérre, ahol több száz híve fogadta. A repülőtéren várták őt az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai is.

A volt ukrán államfőt tavaly december 20-án gyanúsította meg a DBR hazaárulással és terroristaszervezetekkel történő együttműködéssel. A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon terroristákkal működött együtt.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken működő szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak. Hazaárulásért Ukrajnában akár tizenöt év börtön is kiszabható.

(Borítókép: A kijevi bíróság korlátozó intézkedéseket rendelt el Petro Porosenko volt ukrán elnökre 2022. január 19-én. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

Rovatok