Index Vakbarát Hírportál

Tudott a gyermekmolesztálásról a korábbi pápa, mégsem tett ellene

2022. január 20., csütörtök 18:21

Tovább bonyolódik a német katolikus egyházon belüli gyermekmolesztálások ügye, miután egy most közzétett jelentés azt állítja, hogy az előző pápa, XVI. Benedek München és Freising érsekeként legalább négy molesztálásról tudott, mégsem tett semmit a vétkesek megbüntetésére.

Németországban már évek óta vizsgálják a katolikus egyház tagjai által elkövetett gyerekmolesztálásokat. A fordulatot egy most közzétett jelentés hozhatja el, amely azt állítja, hogy XVI. Benedek pápa, aki önként mondott le annak idején, 1977 és 1982 között München és Freising érseke volt, és tudott a molesztálásokról, mégsem történt semmi.

Egy német ügyvédi irodát, a Westphal Spilker Wastlt (WSW) éppen a katolikus egyház bízta meg, hogy vizsgálódjon a molesztálási ügyekben, amelyekről a német katolikus egyház nem nagyon akart tudomást venni, azonban az utóbbi években a korábbi áldozatok sorra vállalták, hogy megszólalnak, és elmondják, mi történt velük az egyházon belül gyerekkorukban. 

Egy korábbi jelentés már kiderítette, hogy 1946 és 2014 között Németországban legalább 3600 embert molesztáltak a klérus tagjai gyerekkorukban,

főleg kisfiúkat, amikor ministráltak a templomokban.

A most nyilvánosságra hozott újabb jelentés a München és Freising érsekségre koncentrál, és mint kiderült, ebben a régióban 1945 és 2019 között 497 molesztálási esetre bukkantak.

A dolog érdekessége, hogy XVI. Benedek, aki 600 éve az első pápa volt, aki önként lemondott 2013-ban, az említett régió érseke volt 1977 és 1982 között, és legalább négy esetről nyilvánvalóan tudnia kellett.

Két papot gyermekmolesztálásért ítéltek el az érseksége idején, mégis: a bűnösök folytathatták lelkipásztori tevékenységüket

- idézi a BBC Martin Pusch ügyvédet, aki a jelentést a sajtó előtt ismertette. Egy másik esetben 1980-ban büntetésből helyeztek át Essenből érsekségébe egy papot, aki rendszeresen molesztált kisfiúkat, mégis nyugodtan tevékenykedett tovább, mintha mi sem történt volna. A most 94 éves Benedek, akit akkoriban Josef Ratzinger bíborosként ismertek még, érseksége idején ezekért a bűnökért senkit nem vont felelősségre, és legkevésbé sem foglalkoztak az áldozatokkal.

a volt pápa együttműködött az ügyvédi irodával, és kérdéseikre hosszú, írásos válaszokat küldött, ám tagadta, hogy tudott volna ezekről az esetekről.

Ugyanakkor a jelentésből kiderül, hogy találtak korabeli összefoglalókat olyan egyházi találkozókról, amelyeknek éppen a molesztálási ügy volt a témájuk. 

A Vatikán szégyenét és sajnálatát fejezte ki a jelentés nyomán, de amíg nem ismerik annak részleteit, addig bővebben nem kommentálják a német molesztálások újabb fejleményét.

A müncheni érsekségnek valahogy nincs szerencséje a molesztálási ügyekkel. Ugyanis a mostani érseket, Reinhard Marx bíborost is azzal vádolják, hogy bár nyilvánvalóan tudott korábban két molesztálási ügyről, mégsem tett semmit, és nem büntette meg a vétkeseket. A bíboros 2021 júniusában már felajánlotta lemondását Ferenc pápának az újabb molesztálási ügy okozta katasztrófa enyhítése érdekében, de a pápa nem fogadta el.

A hét elején Benedek pápát már faggatták, hogy mit tudott a mexikói Krisztus Légiója Kongregációnál évtizedekkel korábban történt szexuális gyermekmolesztálásokról. A volt egyházfő azt állította, hogy semmi információja nincs azokról az esetekről. A Krisztus Légiósainak alapítóját, Marcial Macielt, aki 2008-ban halt meg, több tucat kiskorú molesztálása miatt vádolták meg – írja a Deutsche Welle.

(Borítókép: XVI. Benedek 2009. december 31-én. Fotó: Franco Origlia / Getty Images)

 

Rovatok