Index Vakbarát Hírportál

A CIA fényt derített a titokzatos megbetegedések okára

2022. január 20., csütörtök 17:33

Évek óta folyik a találgatás, hogy vajon mi állhat az amerikai diplomaták titokzatos megbetegedése mögött. Voltak, akik a tücskök csiripelésével magyarázták a tüneteket, és olyanok is, akik szerint az oroszok lehetnek a háttérben. A CIA most megtörte a csendet, fény derült rá, mi okozta az – olykor súlyos – elváltozásokat a szervezetben.

Az Index már írt arról korábban, hogy pánik alakult ki, miután 2016 óta több esetben azonosítottak egy titokzatos megbetegedést az amerikai diplomácia több személyénél is. Az első esetet Kuba fővárosában, pontosabban a havannai amerikai nagykövetségen jelentették, amikor az ott szolgáló amerikai diplomaták megmagyarázhatatlan tünetek miatt orvosi segítségre szorultak. 

Az úgynevezett „Havanna-szindróma” azóta összesen 200 embert érintett, és a világ számos országában felütötte a fejét: az amerikai hivatalnokok Ausztriában, Indiában, az Egyesült Államokban és Vietnamban is tapasztaltak a megbetegedéshez hasonló tüneteket. 

Az áldozatok mind egy hirtelen érkező pulzáló hangra panaszkodtak, majd ezt követően sok esetben fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, látás- és hallászavarok, átmeneti süketség és kognitív zavarok is jelentkeztek még. Bár a tünetek a legtöbb esetben átmenetiek voltak, tíz személynél tartósnak bizonyult a hatás: volt olyan, akinél a betegség idegrendszeri károsodásokat és az agyban bekövetkezett elváltozásokat okozott.

Külföldi támadásokat gyanítottak

Számos teória született már a tünetek megmagyarázására – beleértve a tücskök ciripelését is –, azonban a legtöbben még mindig a National Academies elmélete mellett állnak ki, miszerint a Havanna-szindróma tünetei egy nagy erejű mikrohullámú fegyvernek köszönhetők.  

Nem véletlen, ugyanis a hidegháború óta minD az amerikai, minD az orosz, minD a kínai kormány kísérletezik ilyen irányított energiájú fegyverekkel.

Ráadásul korábban bebizonyosodott, hogy kisebb mikrohullámú sugárzás is képes hangokat létrehozni az emberek hallószervében. Tavaly kiemelten nagy figyelmet kapott az ügyben Oroszország, ugyanis egy alkalommal kizárólag olyan embereket érte támadás, akik oroszokkal kapcsolatos ügyekkel foglalkoztak. 

Feltűnő, hogy néhányan közülünk Oroszországgal kapcsolatos ügyeken dolgoztak. Sokunk életét mindörökre megváltoztatták a sérülések. 

– mondta akkor egy megbetegedett amerikai diplomata.

Egy orosz külügyminisztériumi dolgozó korábban elutasította a vádakat: szerinte az amerikai oroszellenes propagandagépezet továbbra is hamis történeteket gyárt. 

Megtörte a találgatásokat a CIA

Az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) tisztviselői nemrég azt nyilatkozták, hogy a Havanna-szindrómának nevezett betegséget nem külföldi támadásokat okozták – írta meg a BBC

A megvizsgáltak nagy részénél stressz és más természetes okok állnak a megbetegedés mögött 

– nyilatkozta a CIA. 

Az eredmények bejelentését felháborodás követte – sokan még mindig az oroszokra gyanakodnak. Bár a CIA továbbra is vizsgál néhány megmagyarázhatatlan esetet, az egyik tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy eddig még nem találtak bizonyítékot arra, hogy más országból érkezett támadás történt volna. Hozzátette: a megbetegedéseket eddig kizárólag természetes egészségügyi tényezők magyarázták. 

A tisztviselő szerint nem valószínű, hogy bármilyen külföldi hatalom – köztük Oroszország – fegyveres támadást követett volna el. 

A Havanna-szindróma egyik áldozata – a CIA bejelentésére reagálva – azt mondta, hogy nem lehet minden esetet ilyen könnyen magyarázni, és fel fog lépni annak érdekében, hogy további kutatások történjenek az ügyben. 

(via BBC)

Rovatok