Index Vakbarát Hírportál

Büntetlenül fosztogatják az online rendeléseket szállító tehervonatokat az USA-ban

2022. január 21., péntek 12:07

A Los Angeles-i vasútvonalakon – a vonatok megállását kihasználva – naponta több tucat tehervagont törnek fel tolvajok. Az online vásárolt csomagokat fosztogatják, majd több ezer kibelezett dobozt és fölöslegesnek ítélt terméket hagynak maguk után, amelyek soha nem érnek célba.

A városközponthoz közeli – a közeli utcákról könnyen megközelíthető – vágányok mellett talált címkék szerint elsősorban a nagy amerikai csomagküldők és futárcégek – köztük az Amazon, a Target, a UPS és a FedEx – a lopások kárvallottjai. A fosztogatások száma az utóbbi hónapokban robbanásszerűen megnőtt.

A tolvajok megvárják, amíg a hosszú tehervonatok megállnak a síneken, majd felmásznak a konténerekre, és a zárakat hidegvágóval könnyedén feltörik.

Szinte önkiszolgáló rendszerben válogatnak. Kidobnak minden olyat, amit nehéz mozgatni vagy túladni rajta, és persze megszabadulnak a számukra értéktelen, illetve filléres cikkektől, például a koronavírustesztektől, a bútoroktól vagy gyógyszerektől – jelentette a helyszínről a francia hírügynökség.

A szállítmányozást végző Union Pacific szerint egy év alatt megtöbbszöröződött a fosztogatások száma Los Angeles megyében.

A bűncselekmények száma 356 százalékkal növekedett csupán 2021 októberében 2020 októberéhez képest

– tájékoztatta a vasúttársaság a helyi hatóságokat.

A fosztogatások robbanásszerű növekedésével párhuzamosan „a szerelvényeket vezető, feladatukat végző UP-alkalmazottak elleni támadások és fegyveres rablások” is megugrottak – áll a levélben.

A jelenség a karácsonyi szezon idején tetőzött.

A Union Pacific nyilvántartása szerint 2021 utolsó negyedévében Los Angeles megyében naponta átlagosan több mint 90 konténert rongáltak és dézsmáltak meg.

A vasúttársaság, amelynek saját rendőrsége van, és joghatósággal rendelkezik a tulajdonában lévő 32 ezer mérföldes, több mint 51 ezer kilométeres vasútvonal felett, a többi között drónokkal is megerősítette a felügyeletet, és növelte a biztonsági őrök számát.

A rendőrök egyébként a múlt év utolsó három hónapjában több mint száz embert tartóztattak le a Union Pacific szerelvényeinek „birtokháborítása és rongálása” miatt.

A bűnözők rövid idő alatt szabadulnak

„A bűnözőket ugyan elfogják és letartóztatják, a vádakat azonban szabálysértéssé vagy kisebb vétséggé mérséklik, és a gyanúsított – egy névleges bírság kifizetése után – kevesebb mint 24 órán belül visszakerül az utcára” – közölte a vasúttársaság szóvivője, akik hozzátette: a bűnözők egyenesen kérkednek azzal, hogy tettüknek nincs következménye.

I'm told by law enforcement these @UPS bags are especially sought after by thieves opening cargo containers... they are often full of boxes with merchandise bound for residential addresses. More valuable than say, a cargo container full of low value bulky items like toilet paper. pic.twitter.com/Tj5bQNIeby

— John Schreiber (@johnschreiber) January 13, 2022

Az üzemeltető becslése szerint a fosztogatásból származó károk tavaly 5 millió dollárra rúgtak, de a kárigények és veszteségek összege „nem tartalmazza az ügyfeleiknek okozott károkat", illetve a Union Pacific működésére gyakorolt hatást.

A Union Pacific, az Egyesült Államok egyik legnagyobb vasúttársasága nem tartja kizártnak, hogy a fosztogatások miatt felfüggeszti tevékenységét Los Angeles megyében.

A történtek után hivatalos levélben kérte a Los Angeles megyei ügyészséget, hogy vizsgálja felül a 2020 végén bevezetett engedékenységi politikát az ilyen szabálysértések esetében.

„Néhány, a Union Pacific által a hivatalunknak feltárt ügyet, például a betöréses és a nagy értékű lopást, iktattunk, míg másokat bizonyíték híján elutasítottunk. A vádemelési döntéseket a bizonyítékok alapján hozzuk meg. Hivatalunk komolyan veszi a Union Pacific aggályait, és reméljük, hogy az elkövetkező hetekben többet tudunk mondani a kérdésről” – idézte a CNN Alex Bastiant, Geirge Gascón kerületi ügyész különleges tanácsadóját.

(Borítókép: Union Pacific mozdony megérkezik Los Angelesbe 2022. január 14-én. Fotó: Patrick T. FALLON / AFP)

Rovatok