Index Vakbarát Hírportál

Magyarország uniós támogatásokat fizethet vissza a Microsoft korrupciós ügye miatt

2022. január 21., péntek 10:53

Magyarország uniós támogatásokat fizethet vissza a miatt a korrupciós botrány miatt, amelybe még 2018-ban keveredett a Microsofttal együtt – írja a HVG.

Az eddigi vizsgálatok a magyar állami szervek közül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) és az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) nevezték meg a botrányban érintett intézményekként. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF most közölte, hogy 2021 decemberében részben lezárták a magyarországi Microsoft-ügyben indított nyomozást. Hozzátették:

azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy a szoftverlicencekért biztosított támogatások egy részét vonják vissza Magyarországon.

Az OLAF szerint Magyország szabálytalanul költötte el a pénzt, ezért javasolják azt, hogy a bizottság fizettesse vissza a forrásokat. Magyarország korábban az Európai Regionális Fejlesztési Alapok, valamint az Európai Szociális Alapok forrásait vette igénybe a licencek vásárlásához. 

A Microsoft és annak magyarországi szervezete 2019-ben peren kívüli megállapodást kötött az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával, valamint az amerikai tőzsdefelügyelettel. Ennek részeként 7,3 milliárd forintnyi büntetés megfizetését vállalták, és beismerő vallomást tettek.

A magyar ügyészség – saját közlése szerint – egyelőre még nem hallgatott ki tanúkat az üggyel összefüggésben, viszont az OLAF-fal egyeztettek a nyomozással kapcsolatban.

(via HVG360)

Rovatok