Index Vakbarát Hírportál

Izrael kivizsgálja a Pegasus-botrányt

2022. január 21., péntek 12:24

Vizsgálatot indíttat Aviháj Mandelblit izraeli főügyész a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával – idézi a The Times of Israel című angol nyelvű hírportált az MTI.

Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd a vizsgálóbizottságot, melynek felállításáról Mandelblit tájékoztatta Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt. A főügyész felszólította Sabtajt, hogy adja át a 2020–2021-es telefonlehallgatásra vonatkozó összes parancsot.

A főügyész bejelentését megelőzően, csütörtökön a Kalkaliszt című újság arról írt, hogy

a rendőrség célba vett a kémprogrammal olyan aktivistát, akit semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítottak meg, és potenciálisan kellemetlen személyes információkat gyűjtött szexuális életéről, hogy nyilvánosságra hozatalával zsarolhassa majd az illetőt egy esetleges jövőbeli nyomozásnál.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter üdvözölte a vizsgálat megindítását. Korábban azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatban nem szerepelt telefonok feltörése és lehallgatása bírói jóváhagyás nélkül.

A forrásait meg nem nevező tényfeltáró írás szerint a rendőrség több esetben a Pegasus segítségével szerzett meg információkat a titkos nyomozás megindítása előtt, noha a titkos nyomozás lehetne a helyi törvények szerint az első olyan nyomozati szakasz, amelyben a rendőrség kérheti a bíróságtól a megfigyelés engedélyezését.

A Kalkaliszt című gazdasági lap kedden először arról számolt be, hogy a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot izraeli civilek ellen.

Megfigyelték a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más, gyanúsnak vélt személyeket 

– állította a lap.

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, de azt elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. Sabtaj később „elszigetelt incidensnek” nevezte azokat az esetleges eseteket, amikor megsérthették a törvényeket, és megígérte, hogy együttműködik a nyomozással, és „teljesen átlátható” intézkedéseket fognak hozni ebben az ügyben.

Az illegális rendőri fellépésekre vonatkozó állításokat nem szabad arra használni, hogy lejárassák a fejlett eszközöket, s ezzel képtelenné tegyék a rendőrséget a súlyos bűncselekmények felszámolására, ami gyengítené a bűnüldöző rendszert

– jelentette ki a rendőrfőkapitány.

Most már világos, hogy a jelenlegi adatvédelmi törvény nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a mai valósággal

– mondta Tehilla Swartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet szakértője. Majd hozzátette, hogy szerinte a történtek feltárták a civilek magánéletének védelmét szolgáló jelenlegi jogszabályok hiányosságait.

Rovatok