Index Vakbarát Hírportál

Azzal vádolják a Tindert, hogy diszkriminálja a melegeket és a 30 év felettieket

2022. január 21., péntek 14:32

Egy brit fogyasztói csoport diszkriminációval vádolta meg a Tinder – írja a Politico.

A Which? nevű csoport arra jutott, hogy a népszerű társkereső alkalmazás a melegek és a 30 év felettiek számára drágábban biztosítja ugyanazt a prémium szolgáltatást. Ezek a prémium szolgáltatások bizonyos pluszfunkciókat biztosítanak a felhasználók számára, mint például a kiosztható lájkok limitjének feloldása, vagy a más országokban tartózkodókkal való matchelés lehetősége.

A fogyasztói csoport vizsgálatának eredménye szerint az azonos nemhez vonzódó felhasználóknak átlagosan 10 százalékkal többet kell fizetniük a szolgáltatásokért, mint a biszexuálisoknak és 8 százalékkal többet, mint a heteroszexuálisoknak. A 18-29 év közötti melegeknek 37 százalékkal többet kell fizetniük, mint a heteroszexuálisoknak és 30 százalékkal többet mint a biszexuálisoknak.

Az idősebb korosztályokba tartozó felhasználóknak ugyanakkor szintén többet kell fizetniük. A 30 és 49 év közötti felhasználóktól átlagosan mintegy 48 százalékos többletköltséget várnak mint a fiataloktól, az 50 év felettiek esetében 46 százalékos a különbség. A fogyasztói csoport azt is vizsgálta, hogy van-e különbség nemek szerint, illetve aszerint, hogy városban, vagy vidéken él-e az adott felhasználó, ebben a tekintetben nem találtak különbségeket.

Katie Alpin, a Which? stratégiai vezetője szerint egyértelmű minta látható, amely valós különbségeket tesz az alkalmazás felhasználói között, s azt is közölte, ez illegális az Egyesült Királyságban. Ezért a fogyasztói csoport további vizsgálat céljából panasszal fordult az Információs Biztosi Hivatalhoz és az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsághoz.

A Tinder szóvivője a vádakra reagálva „kategorikusan valótlannak” minősítette a Which? azon állításait, miszerint a cég árképzési struktúrája diszkriminál a szexuális irányultság alapján. A cég a kutatást egyúttal „mélyen hibásnak” nevezte, s bírálta annak módszertanát. A Tinder azt is közölte, hogy kedvezményeket kínál a 28 éves vagy annál fiatalabb felhasználóknak.

(via Politico)

Rovatok