Index Vakbarát Hírportál

Új elnököt választottak a német kereszténydemokraták

2022. január 22., szombat 15:23

Szombaton tartotta meg szövetségi kongresszusát a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU), ahol a párt Friedrich Merz gazdaságpolitikust választotta elnökévé – adta hírül az MTI.

Az online megtartott kongresszuson a 983 küldöttből 915-en támogatták Merz megválasztását, 16-an pedig tartózkodtak. A döntést azonban még formálisan is meg kell erősíteni egy levélszavazáson, melynek eredményét január 31-én teszik majd közzé.

Angela Merkel korábbi német kancellár még 2018-ban jelentette be, hogy visszavonul a pártelnöki tisztségből. A most megválasztott Friedrich Merz három éven belül már a CDU harmadik elnöke.

A 66 éves politikus korábban már kétszer is pályázott a párt vezetésére, de előbb 2018 decemberében Annegret Kramp-Karrenbauerrel, 2021-ben pedig Armin Laschettel szemben is alulmaradt.

A 2021-es gyenge választási eredmények miatt a CDU-nál a teljes vezetőséget újraválasztják. A párt főtitkárának Mario Czaja szövetségi képviselőt, korábbi berlini szociális szenátort választották meg.

(Borítókép: Friedrich Merz 2022. január 22-én. Fotó: Michael Kappeler / picture alliance / Getty Images)

Rovatok