Index Vakbarát Hírportál

Nonszensz az orosz inváziótól való rettegés egy német altengernagy szerint

2022. január 23., vasárnap 10:56

Elhatárolódott a német kormány Kay-Achim Schönbachtól, a német haditengerészet nyugalmazott altengernagyától, aki diplomáciai viszályt keltett az Ukrajnára fenyegetést jelentő potenciális orosz támadásról tett kijelentésével. 

A haditengerészeti tiszt szerint 

az ukrajnai orosz betöréstől tartani „nonszensz”, az aggályokat eltúlozták, Putyin pedig tiszteletet akar, nem mást. 

Schönbach meglátásának egy fórumon adott hangot, amiről azt mondta a botrány után, hogy eszmefuttatása magánvélemény volt, bár egyenruhában volt. Utólag elnézést kért a kommentjeiért, amiket tapintatlannak nevezett. 

Nem véletlenül, mert beletaposott Ukrajna lelki világába, ugyanis arról is beszélt, hogy 

a Krím „elveszett” és sosem fog visszatérni Ukrajnához, és szerinte együtt kéne működni inkább Oroszországgal Kína feltartóztatása érdekében. 

Az altengernagy a botrányt következtében lemondott. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az incidensre azzal reagált, hogy beidézte a kijevi német nagykövetet. Éles bírálatot fogalmazott meg a válsággal kapcsolatos Németország tágabb megközelítésével kapcsolatban is, különös tekintettel arra, hogy megtagadta a védelmi fegyverek Kijevbe küldését vagy átadását.

Ukrajna hálás Németországnak a 2014 óta nyújtott támogatásért, valamint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus megoldására tett diplomáciai erőfeszítéseiért. De Németország jelenlegi kijelentései csalódást keltőek, és ellentétesek ezzel a támogatással és erőfeszítéssel

– írta a Twitteren.

Az orosz tulajdonban lévő, nem rég működésbe lépett, orosz gázt szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték első számú haszonélvezője, Németország hivatalos álláspontja nem a fegyverszállítmányok fogják megoldani a jelenlegi krízist.

A tábori kórházak szállítását azonban jóváhagyta Berlin. 

Nemcsak hogy Németország nem küld fegyvereket Ukrajnának, de akadályozza Észtországot is abban, hogy német gyártású légvédelmi rendszereket vigyen ki az állítólagos orosz agresszió célpontjának. 

Mindazonáltal más NATO-tagországok küldik a védelmi célú eszközöket, az amerikaiak épp a minap szállítottak le 90 tonna fegyvert

(Politico/Wall Street Journal)

(Borítókép: Kay-Achim Schönbach. Fotó: Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses / Reuters)

Rovatok