Index Vakbarát Hírportál

Egy közmondással megsértette Erdogant a műsorvezető, letartóztatták

2022. január 23., vasárnap 09:01

Letartóztattak egy hazájában ismert török műsorvezetőt, Sedef Kabast amiatt, hogy a gyanú szerint megsértette a török elnököt, Recep Tayyip Erdogant. 

Sedef Kabas szombaton vették őrizetbe és a bírósági már azt is elrendelte, hogy a nőnek a tárgyalásáig letartóztatásban, rács mögött kell maradnia. A műsorvezető a Tele 1 nevű ellenzéki televízió műsorában idézett két közmondást, miközben az elnökre is utalt:

Van egy nagyon híres mondás, miszerint a megkoronázott fő bölcsebb lesz. De azt látjuk, hogy ez jelen esetben nem igaz

– mondta, majd rögtön utána egy másik közmondással folytatta: „Egy bika nem lesz király attól, hogy a palotába megy, de a palotából ezzel istálló lesz ”.

Először Erdogan elnök szóvivője, Fahrettin Altun reagált a kijelentésre, aki felelőtlennek és dühítőnek nevezte a nyilatkozatot.  Sedef Kabas a bíróságnak tett nyilatkozatában tagadta, hogy ezzel megsértetté volna az elnököt. Az ellene indított eljárást a Tele1 egyik szerkesztője, Merdan Yanarda is kritizálta, aki szerint ez az újságírók, a média és a társadalom elleni támadás újabb példajaként értelmezhető. 

Ha a műsorvezetőt a bíróság bűnösnek nyilvánítja, akkor 1-4 évnyi börtönbüntetést kaphat  az elnök megsértése miatt. Törökországban ez utóbbit egy  szigorú törvény tiltja, a Reuters szerint egyedül 2020-ban összesen 31 ezer bejelentés érkezett a hatóságokhoz ezzel kapcsolatban. Az utóbbi években több ezer emberrel szemben vádat emeltek és sokakat el is ítéltek amiatt, hogy megsértették az elnököt.

(via BBC)

Rovatok