Index Vakbarát Hírportál

Megválasztotta új elnökét az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

2022. január 24., hétfő 21:53

Tiny Kox holland szocialista politikust választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE), egyúttal megerősítette alelnöki pozíciójában Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét – adta hírül az MTI. Tiny Kox a belga Rik Daems liberális politikust váltja a parlamenti közgyűlés elnöki székében, megbízatása két évre szól.

A 47 tagot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnöki tisztségéért két jelölt indult, Tiny Kox mellett Marija Mezenceva, az Európai Néppárt (EPP) ukrán delegációjának elnöke.

Németh Zsolt az MTI-nek azt mondta: a parlamenti közgyűlés téli ülésszakának első munkanapján tartott tisztújításon a közgyűlés megerősítette őt az alelnöki pozíciójában.

A politikus azt is közölte, hogy a parlamenti közgyűlés magyar képviselőket is választott frakcióinak vezető pozícióiba.

Nacsa Lőrincet, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőjét a parlamenti közgyűlés európai néppárti (EPP) alelnökévé, míg Németh Zsoltot az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport alelnökévé választották meg.

Rovatok