Index Vakbarát Hírportál

Mégsem találták meg a francia evezős holttestét

2022. január 24., hétfő 20:48

Vizsgálatot indított a bordeaux-i ügyészség, mivel „eltűnt” a holtteste annak a 75 éves francia evezősnek, aki az Atlanti-óceánon való átkelés kísérlete közben tisztázatlan körülmények között szerencsétlenül járt a Portugáliához tartozó Azori-szigetek közelében.

Az egykori ejtőernyős katona és volt pilóta, Jean-Jacques Savin csapata szombaton jelentette be, hogy holtan találták Audacious (Vakmerő) nevű csónakjában az extrémsportolót. A portugál haditengerészet azonban még aznap cáfolta, hogy megtalálták volna a holttestet a felborult csónakban. Egy szóvivő szerint félreértés történhetett, a mentők „jó okkal” azt hitték, hogy a kabinnal együtt megtalálták a maradványokat is.

Amint arról az Index is beszámolt, az ismert kalandor, Jean-Jacques Savin január 1-jén indult útnak Portugáliából, hogy három hónap alatt egyedül átevezzen az Atlanti-óceánon. Hetvenötödik születésnapját a tengeren ünnepelte 14-én. Január 19-én még arról posztolt, hogy elromlott a tengervíz-sótalanítója, de azt írta, hogy nincs veszélyben, jó ütemben tart az óceán közepén fekvő Azori-szigetek, Ponta Delgada kikötője felé, és ott meg tudja javíttatni a berendezést. Csütörtökről péntekre virradó éjjel vészjelzést adott le, majd megszakadt vele minden kapcsolat.

A portugál haditengerészet egy hadihajóval, három repülőgéppel és több kereskedelmi hajóval indított kutatást az egyedül hajózó férfi után, az utóbbiak egyike talált egy vízálló táskát, benne az evezős dokumentumaival. Később a háborgó tengeren megtalálták a felborult csónakot is, és a hadihajó fedélzetére emelték. Szombat este a keresést lefújták, a portugál hatóságok a kereskedelmi hajókat kérték fel, hogy jelezzék, ha bármi nyomát találnák az elhunytnak. Hétfőig nem kaptak semmiféle új információt.

A francia ügyészség „aggasztó eltűnés” címén indított vizsgálatot hétfőn a Bordeaux környékéről származó Savin ügyében – számolt be az MTI.

Rovatok