Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka rezsimje a maga oldalára állította az elfogott ellenzéki újságírót

2022. január 26., szerda 09:06

Előkerült Raman Prataszevics eddigi ellenzéki újságíró, akit a belarusz hatóságok tavaly tavasszal vettek őrizetbe, miután Minszkben leszállásra kényszerítettek egy Ryanair-járatot, rajta a Nexta ellenzéki Telegram-csatorna egykori szerkesztőjével.

Úgy tűnik, munkásságát a hatósági őrizetben töltött több hónapnyi kihagyás után ismét folytatja, ezúttal azonban már az Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök vezette rezsim oldalán. Összeállt a Jogvédelmi rendszer nevű kormánypárti szervezettel, amelynek alkalmazásában YouTube-csatornát indított Élő vonal Prataszeviccsel címen.

Ebben a Nyugaton a 2020 augusztusi belorusz elnökválasztás valós győztesének tartott Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki sajtósa, Franak Viačorka szerint már arról beszél, hogy a Nyugat háborút provokál és a gép eltérítését megrendezték.

Raman Prataszevics átalakulása fokozatosan bontakozott ki: elfogása után többször megjelent az állami televízióban, ahol a megbánástól eljutott a bocsánatkérésig, majd szép lassan a belorusz hatalom igazolásáig. Nem tudni, mennyire dolgozták meg a hatóságok, de feltételezhető, hogy a fiatal férfit számtalan indokkal eltemethették volna egy börtöncellában, ha nagyon akarták volna. Vélhetően azzal, hogy a saját oldalára állította a rezsim, sokkal nagyobb csapást mértek a másként gondolkodókra és az ellenzékiekre, mint ha egy életre bebörtönzik.

Az újságíró az új műsorában visszafogott, nyugodt hangnemben fejtegeti mondanivalóját, amely messze áll az állami műsorszóró egyes adásaitól, ahol olykor nyíltan sürgetik „a rendszer ellenségeinek” felakasztását.

Rovatok