Index Vakbarát Hírportál

Ismét tüntettek a lengyel abortusztörvény ellen, miután meghalt egy 37 éves nő

2022. január 28., péntek 14:51

Meghalt egy 37 éves lengyel nő, miután magzata szívleállását követően orvosai megtagadták a szükséges terhességmegszakítás elvégzését. Az esetet követően ismét kirobbantak a lengyelországi abortusztörvénnyel szembeni tiltakozások.

Ismét fellángoltak a 2020-ban szigorított lengyelországi abortusztörvénnyel szembeni tüntetések, miután egy 37 éves várandós nő azt követően halt meg, hogy orvosai megtagadták tőle a művi terhességmegszakítást – írja a Guardian.

Varsó utcáin kedd este a tüntetők koszorúkat és lámpásokat helyeztek el az elhunyt częstohowai nő emlékére. Úgy tudni, ikrekkel volt terhes, és miután az egyik magzat szívverése leállt, az orvosok megtagadták a beavatkozás elvégzését a hatályos abortusztörvényre hivatkozva.

A 37 éves kismama először december 21-én került hasfájással kórházba Częstohowában. Állítólag egy ikerterhesség első trimeszterében volt, megérkezését követően állapota romlani kezdett. Az egyik iker szívverése leállt, az orvosok azonban megtagadták az eltávolítását a hatályos abortusztörvényre hivatkozva. Néhány napra rá a másik magzat is meghalt, de a család elmondása szerint ezt követően is további két nap telt el a beavatkozás december 31-i elvégzéséig. A nő állapota ezután tovább romlott, majd elhunyt. Családja azt gyanítja, hogy szepszisben halt meg, de a halál okát nem azonosították a kórház közleményében. Az egészségügyi intézményt a hozzátartozók hanyagsággal vádolták meg egy Facebookon közzétett bejegyzésben.

A szigorított lengyel abortusztörvény szempontjából egyébként több kérdőjel is felmerül, mert bár az anya egészségügyi veszélyeztetettsége esetén a jelenlegi szabályozás is engedélyezi a művi terhességmegszakítást, a szigorítás értelmében a magzat adott esetben súlyos rendellenessége már nem minősül elegendő oknak ehhez. Továbbá nem tisztázott, hogy a jelenlegi abortusztörvény engedélyezi-e az életképtelen magzat elvetélését az egészséges iker megmentése érdekében.

A tüntetők mindenesetre azt szeretnék elérni, hogy – amint a nő ikertestvére fogalmazott – „megmentsenek más lengyelországi nőket a hasonló sorstól”.

(via Guardian)

Rovatok