Index Vakbarát Hírportál

Tanúsítványt kapnának az ukránok a kedvezményes könyvvásárláshoz az új ukrán törvénytervezet szerint

2022. január 28., péntek 06:29

Támogatta az ukrán parlament első olvasatban azt a törvénymódosítási javaslatot, amely hozzájárulna az ukrajnai könyvkiadáshoz és könyvterjesztéshez.

A 6287. számú törvénytervezet az államnyelven íródott könyvek terjesztése mellett hozzájárul a nemzetbiztonság megszilárdításához. A tervezet tartalmazza a könyvterjesztő hálózat kiterjesztését, a könyvkiadók fejlesztését és a választék bővítését. De szűkítené az orosz nyelvű irodalom károsnak tartott hatásait az ukrán könyvpiacra – olvasható a parlament oldalán megjelent tájékoztatójában.

A tervezet állami támogatásban részesítené azokat, akik a könyvkiadás és -terjesztés céljából ingatlanokat bérelnek. Erre azok az ukrán nyelvű, illetve az EU hivatalos nyelvein és az őshonos ukrajnai népek nyelvein készülő könyveket megjelentető kiadók lesznek jogosultak, amelyek pénztárgépeket használnak az árusításhoz.

Továbbá a jövő év januárjától már születésüktől fogva olyan tanúsítvánnyal látnának el minden ukrán állampolgárt, amely biztosítaná a kizáróan államnyelven íródott könyvek kedvezményes áron történő beszerzését – adta hírül a suspilne.media nyomán a Kárpáthír.

Rovatok