Index Vakbarát Hírportál

Az olasz államfő távozna, de a parlament nem tud megegyezni, ezért maradásra kérik

2022. január 29., szombat 19:30

Többszöri eredménytelen államfőválasztási próbálkozás után nagyon úgy tűnik, hogy a 80 esztendős Sergio Mattarella marad az államfői tisztségben.

A többszörös eredménytelen szavazási fordulók után a parlamenti pártok újabb mandátum elvállalására kérik a hét év után távozásra készülő Sergio Mattarella államfőt – jelentették be a frakcióvezetők szombaton, akik délután egyeztetnek a nyolcvanéves köztársasági elnökkel. Ha Mattarella újabb mandátumot vállal, Mario Draghi miniszterelnök marad.

A 2015. február 3-án megválasztott Mattarella az utóbbi hónapokban folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem kíván újabb mandátumot vállalni. Az elnökválasztás szavazási fordulói idején közösségi oldalán az államfői palotából történő kiköltözése fotóit közölte. A parlament felkérésére azonban nem utasíthatja vissza az újabb mandátumot, ha a pártok attól teszik függővé a kormányzás és az ország stabilitását.

Az államfő ismételt megválasztása nem precedens nélküli: Sergio Mattarella elődje, a szintén baloldali Giorgio Napolitano 2006-tól 2015-ig maradt az elnöki székben, mivel az első hétéves mandátuma után másodikra is megszavazták. Második mandátumát két év után, kilencven esztendősen megszakította. 

A hétfőn kezdődött elnökválasztás szombat délelőtt tartott hetedik fordulója is a szükséges 505 voksot érő többség nélkül zárult, de a legtöbb szavazatot már Mattarella kapta: 387 elektor adta rá a voksát.  

A napról napra ismétlődő szavazás, és azt kísérő folyamatos egyeztetés ellenére a pártok nem tudtak közös jelöltben megállapodni. A jobbközép pénteken a szenátus elnökét Maria Elisabetta Casellatit, a Hajrá, Olaszország! (FI) politikusát jelölte, aki nem kapott többséget. A számítások szerint a FI tagjai sem támogatták egységesen Casellatit. Péntek este a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyik szárnya a párton kívüli Elisabetta Bellonit javasolta első női államfőnek, de a titkosszolgálatot vezető Belloni sem nyerte el a többség tetszését. Más jelölt hiányában a parlament Sergio Mattarella maradását tartja „az ország számára legegyszerűbb és leghasznosabb megoldásnak” – írta szombaton a baloldali La Repubblica.

Matteo Salvini a Liga vezetője rábólintott Mattarella ismételt jelölésére, úgy nyilatkozva, hogy „az olaszok nem érdemlik meg, hogy az elnökválasztási káosz tovább húzódjon”. Giuseppe Conte, az M5S elnöke kijelentette, minden más jelölt megosztónak bizonyult, és az ország nem maradhat egyetlen napig sem kormány nélkül. Arra utalt, hogy Mario Draghi szerinte nem hagyhatja el a miniszterelnöki széket az államfőiért.

Hihetetlennek nevezte Sergio Mattarella esetleges újraválasztását Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki „önkényes és alkotmányellenes” döntésnek tartja Mattarella marasztalását. A FdI országos koordinátora, Guido Crosetto úgy vélte, hogy az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! egysége „kómába esett”. Szavait azzal magyarázta, hogy a Liga és a FI is engedett Mattarella esetleges újrajelölésének a közös jobboldali jelölt helyett.

A huffingtonpost.it kommentárja szerint Mattarella újraválasztása a „politika kudarcát bizonyítja, amely tíz év alatt kétszer kényszerül megtartani az államfőket, és tíz éve nem képes választásokkal kormányt állítani”.  

A következő, talán utolsó szavazási fordulót délután tartják. Elemzők szerint a „minden marad a régiben” megoldás csak látszólagos, mivel az elnökválasztás napjai megtörték az eddigi kormánytöbbséget.

(via MTI)

Rovatok