Index Vakbarát Hírportál

Kanadai kamionosok lettek a kötelező oltás elleni tiltakozás hősei

2022. január 29., szombat 10:26

Kamionosok tömegei vonulnak a kanadai főváros felé az oltási kötelezettség miatt, pedig majdnem mindnyájan be vannak már oltva. Elon Musk, Joe Rogan, és Donald Trump fia is támogatja a megmozdulást.

Szombaton elkezdtek megérkezni a kanadai fővárosba, Ottawába azok a kamionosok és támogatóik, akik az ország parlamentjénél akarnak tiltakozni a bevezetett oltási kötelezettség ellen, írja a New York Times.

A Guardian kanadai kiadása közölte, hogy az oltási kötelezettség viszonylag kevesekre vonatkozik. Csak azoknak a két ország között ingázó sofőröknek kell oltottaknak lenniük, akik az Egyesült Államok felől lépnek át a határon. Egyébként a kanadai szabályozástól függetlenül az Egyesült Államok felé haladó fuvarozóknak január 22 óta be kell mutatni oltási igazolást az amerikai belügyminisztérium rendelete szerint. Kanada a szabályozást ebben a hónapban vezette be, amely szerint az oltatlanoknak, akik az ország kamionsofőreinek körülbelül tizenöt százalékát teszik ki, tizennégy napra karanténba kell vonulniuk. Az országban eddig összesen 2,93 millió ember fertőződött meg a vírussal, és több mint 36 ezren haltak meg. 

Kisebbség, ám hangos 

Az önmagukat „szabadságmenetnek“ vagy „szabadságkonvojnak” nevező résztvevők az ország nyugati, keleti és déli határvidékek felől érkeznek, és a becslések szerint ezer-kétezer ember fog összegyűlni Ottawában. A lazán szervezett konvojoknak összesen 7 millió kanadai dollárnyi (1,7 milliárd forintnyi) önkéntes adomány gyűlt össze arra a felhívásra „járuljanak hozzá a résztvevők üzemanyagköltségéhez”.

Justin Trudeau miniszterelnök egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kanadai kamionosok többsége, közel kilencven százaléka be van oltva, a tiltakozók csupán egy „apró, marginális kisebbség”.

Az ország lakosságának több mint 77 százaléka teljesen be van oltva, és az öt évesnél idősebben 88 százaléka kapott legalább egy oltást. Az omikron-variáns által okozott hullám több mint két héttel ezelőtt tetőzött, bár a PCR-tesztek hiánya miatt a hivatalos számok valószínűleg alábecsültek. A halálozások számának napi átlaga a decemberi kevesebb mint húszról több mint 164-re ugrott, ami meghaladja a téli csúcsot, és eléri a múlt nyári rekordot.  

Emiatt van áruhiány, avagy mégsem?

A konvoj nyugati irányból szelte át az országot, számos támogatója és résztvevője nem tagja a hivatásos kamionosok közösségének, hanem olyanok, akik azt akarják hogy véget vessenek a koronavírushoz kapcsolódó korlátozásoknak, vagy Justin Trudeau lemondását követelik.

A kamionosok azt állítják, hogy összefüggés van az oltási kötelezettség és az országban az áruk ellátási láncainak akadozása között. Ugyanezt mondta egy közösségi oldalon csütörtökön megjelent videóban az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője, Erin O'Toole is.    

Talán észrevettétek, hogy van pár üres polc a boltokban. Hát ez azért van, mert a miniszterelnök úgy döntött, hogy minden kamionosnak, aki belép az országba, akár kanadai, akár amerikai, teljesen be kell lennie oltva

– mondta a politikus. 

Ezzel ellentétben a legtöbb logisztikai szakember úgy látja, hogy az áruhiányok csak részlegesek, és azokat más tényezők okozzák. Kanada fő élelmiszerellátási láncai a múlt holnapok extrém időjárási körülményei, valamin a közelmúltban pusztító erdőtüzeknek és árvizeknek köszönhető. A statisztikák szerint a határon keresztüli áruforgalom nem csökkent.

Elon Musk örül, a rendőrök meg nem 

Több befolyásos amerikai médiaszemélyiség, mint például Elon Musk, ifjabb Donald Trump vagy Joe Rogan a közösségi médiában vagy televíziós interjúkban fejezte ki támogatását. 

A kanadai kamcsisok zsírkirályok

– írta a Twitteren Elon Musk.

Az Ottawai Városi Rendőrség, és más városok egységei fokozták a parlament környékének biztosítását, és arra kérik a város lakosságát, hogy kerülje el a belvárost.

A kanadai alsóház biztonsági főnöke, Patrick O'Donell figyelmeztette a képviselőket, hogy összetűzésbe keveredhetnek a tiltakozókkal rezidenciájukon vagy irodáikban. Mivel a parlament jelenleg nem ülésezik, számos képviselő nem tartózkodik a városban.   

A Kanadai Fuvarozási Szövetség közleményében azt mondta, hogy „komolyan kifogásolja” a közutakon, autópályákon és hidakon való tiltakozásokat.  

(Borítókép: Kanadai kamionosok vonulnak 2022. január 28-án. Fotó:  Christinne Muschi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok