Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófa sújtotta övezetnek minősítettek egy thaiföldi tengerpartot

2022. január 29., szombat 19:29

Katasztrófa sújtotta övezetnek minősítették a thaiföldi Mae Ramphueng tengerpartot a víz alatt futó olajvezeték szivárgása miatt.

A szivárgás kedden kezdődött, a Star Petroleum Refining olajvezetékéből, amit másnapra sikeresen megfékeztek, miután mintegy ötvenezer liter olaj ömlött a Thai-öbölbe az ipari tengerparttól csaknem húsz kilométerre – írta a Guardian.

Az olaj egy része pénteken elérte a Mae Ramphueng tengerpartot, miután 47 négyzetkilométernyi területen terjedt szét a vízfelszínen. 

A thai haditengerészet a vállalattal közösen a szivárgás megfékezésén dolgozik és azt közölték: az olaj nagy része még nem érte el partokat, mindössze két helyen mosnak a hullámok a partra egy keveset. Összesen százötven Star Petroleum Refining dolgozót és kétszáz hadi-tengerészt vezényeltek a helyszínre, hogy megtisztítsák a tengerpartot és olaj-gátakat állítsanak fel, valamint, hogy megakadályozzák a kiömlött olaj további terjedését.  

Tizenkét hadihajó és három civil hajó, valamint számos repülőgép dolgozott az kiömlött olaj megfékezésén. 

(Borítókép: Munkások tisztítják a thaiföldi partoktól 20 km-re lévő tenger alatti vezeték szivárgása okozta olajszennyeződéseket a Mae Ramphueng strandon, 2022. január 29. REUTERS/Soe Zeya Tun)

Rovatok