Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

2022. január 30., vasárnap 08:08

Dél-koreai jelentések szerint Észak-Korea vasárnap újabb rakétakísérletet hajtott végre. Aggodalomra ad okot, hogy ebben az évben sorozatban ez volt már a hetedik – számolt be a BBC. Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok együttesen ítélte el a tesztet.

Az ENSZ korábban már számos szankciót vezetett be a folyamatos agresszív hadászati rakétakísérletek miatt. A kelet-ázsiai állam vezetője, Kim Dzsongun többször hangoztatta, hogy a tesztek az ország biztonságát szavatolják.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács közölte: a mostani kísérlet egy közepes hatótávolságú, Hwasong–12 típusú ballisztikus rakétával történt. Japán és dél-koreai tisztviselők becslései szerint a rakéta elérte a kétezer kilométeres  magasságot, és 30 percig repült 800 kilométeres távolságra, mielőtt a Japán-tengerben landolt volna.

A mostani tesztet kevesebb mint egy héttel a pekingi téli olimpia kezdete előtt hajtották végre.

Észak-Korea ebben a hónapban már több közép hatótávolságú rakétatesztet végzett. A mostani Mun Dzsein dél-koreai elnök szerint kísértetiesen hasonlít a 2017-es felfokozott feszültségre, amikor Észak-Korea több nukleáris kísérletet hajtott végre, köztük Japán felett is.

Bár Kim Dzsongun 2018-ban egy időre  felfüggesztette ezen rakétatípusok tesztjét, 2019-ben újra nekikezdett a nukleáris fegyverkezésnek. Észak-Korea és a Nyugat között zajló leszerelési tárgyalások 2019-ben akadtak el, amikor Kim Dzsongun a szankciók enyhítését követelte.

Rovatok