Index Vakbarát Hírportál

Breivik börtönben marad

2022. február 1., kedd 17:20

Elutasította a bíróság Norvégiában Anders Behring Breivik neonáci tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét tíz évvel azután, hogy a férfi hetvenhét embert ölt meg a skandináv országban. 

Fennáll a kockázata annak, hogy Breivik ismét olyan magatartást tanúsít, amely a július 22-i terrortámadások elkövetéséhez vezetett

– áll a szabadon bocsátási kérelmet elutasító Telemark járási bíróság indoklásában.

A muszlimellenes, neonáci Breivik 2011 júliusában a békeidők legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában. Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc, többségükben fiatal embert lőtt agyon.

A negyvenkét éves Breivik 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Ez az országban a maximálisan kiszabható büntetés, amiből már túl van tíz éven, a norvég törvények szerint pedig joga volt bíróság elé állni, hogy szabadlábra helyezését kérvényezze – ismertette az MTI.

Mint azt megírtuk, Breivik a fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján, miközben kijelentette, hogy már elutasítja az erőszakot.

Breivik egy év múlva újra próbaidős tárgyalást kérhet.

Rovatok