Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli rendőrség beismerte, hogy visszaélhettek a Pegasus kémprogrammal

2022. február 1., kedd 19:09

Az izraeli rendőrség beismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet.

Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, és a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el.

A rendőrség az újságcikk nyomán kirobbant botrány után akkor azt állította: kizárólag a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat. Kedden azonban bejelentették, hogy

új dolgokat tártak fel, amelyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat.

Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek a feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.

A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-jéig kell bemutatni – számolt be az MTI.

Mint azt megírtuk, a Kalkaliszt izraeli újság tényfeltáró cikkének állításai szerint az NSO Group Pegasus kémprogamjával figyelhetett meg egy Benjamin Netanjahu elleni mozgalmat, valamint több korrupciógyanús személyt, polgármestert és más gyanúsnak tartott személyt az izraeli rendőrség.

Az izraeli törvények szerint csak bírói engedély vagy a legfőbb ügyész jóváhagyása esetén vethette volna be a kémprogramot a megfigyelt célszemélyek lehallgatására a rendőrség, ám a lap állítása szerint a szoftvert enélkül használták.

A cikk azt állítja, hogy 2020-ban a Benjamin Netanjahu bizalmasa, Amír Ohana belbiztonsági miniszter vezetésével működő rendőrség az NSO kémprogramját telepítette a demonstrációkat szervező „fekete zászlós” civil mozgalom vezetőinek telefonjaira.

Rovatok