Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó pihenést, vigyázzanak magukra!

  • Elutasította kedden a lengyel szejm a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) azon tervezetét, amely egyebek mellett lehetővé tette volna, hogy a munkahelyeken heti rendszerességgel végeztessenek ingyenes tesztet a dolgozókkal – adta hírül az MTI.

    A szavazás előtt a parlamenti bizottság javasolta tervezetet elutasítását. A bizottsági álláspont mellett végül a szejmben 253 képviselő szavazott, közülük 152-en nemmel voksoltak.

    A tervezetet a PiS-frakció 24 tagja sem támogatta, 37 kormánypárti képviselő pedig tartózkodó szavazatot adott le.

    A tervezet szerint a rendszeres munkahelyi tesztelés önkéntes és ingyenes lett volna a dolgozók számára. A negatív teszteredménnyel rendelkező munkavállalók megbetegedésük esetén pénzügyi elégtételt kérhetnének a tesztelést elutasító kollégáiktól.

  • Franciaországban az előzetes ígéreteknek megfelelően szerdától kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, miután hatodik napja csökken a fertőzési szint, bár továbbra is sok az új fertőzött – számolt be az MTI.

    Tartjuk a franciáknak előzetesen megígért menetrendet a korlátozások két részletben történő feloldásával, először szerdán, aztán pedig február 16-án

    – erősítette meg Gabriel Attal kormányszóvivő a France Info hírrádióban.

    Jean Castex kormányfő január 20-án jelentette be, hogy az oltottsági igazolás bevezetésének köszönhetően februárban feloldható a legtöbb korlátozás. Január 24. óta kizárólag oltási igazolással lehet belépni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre, azóta újabb félmillióan vették fel az oltás első adagját. Összességében pedig az oltásra jogosultak 95 százaléka, a teljes lakosság 80 százaléka megkapta az oltás első adagját, míg 78 százalék a másodikat, 62 százalék pedig a harmadik adagot is.

    Szerdától nem kötelező a kültéri maszkviselés, de nagyobb rendezvényeken a szervezők kötelezővé tehetik. A kormány a honlapján ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy viseljék továbbra is a maszkot azokon a helyeken, ahol a távolságtartást nem lehet betartani. A kézfertőtlenítésre, a zárt helyek rendszeres szellőztetésére és az eldobható papírzsebkendők egyszeri használatára pedig külön felhívta a figyelmet. A miniszterelnöki hivatal azt is külön jelezte, hogy a síterepeken sem kötelező szerdától a maszkviselés.

  • Graham Nash, aki a Crosby, Stills Nash & Young tagjaként zenélt együtt Neil Younggal, úgy döntött, hogy ő is törölteti katalógusát a Spotify platformról – írja a Guardian.

    A botrányt az indította el, hogy Neil Young, majd Joni Mitchell is levetette teljes életművét az oldalról, mert nem akartak egy platformon szerepelni Joe Rogan oltásszkeptikus influenszer podcastjával.

    Különbség van aközött, hogy nyitottak vagyunk egy témában a különböző álláspontokra, és hogy szándékosan olyan információt terjesztünk, amiről már 270 orvos kimondta, hogy veszélyes

    – közölte nyilatkozatában Graham Nash.

  • Összesen 80 lélegeztetőgépet adományoz a NATO főtitkárának kérésére Magyarország a szervezettel együttműködő partnereknek – tájékoztatott közösségi oldalán Szijjártó Péter.

    A külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében azt írja: a NATO másfél évvel ezelőtt hozta létre azt az alapot, amely a partnerországokat igyekszik támogatni a koronavírus elleni küzdelemben.

    A legnagyobb adományt, 30 Magyarországon gyártott lélegeztetőgépet Bosznia és Hercegovina kapja annak érdekében, hogy segítsük az ottani kórházakat a koronavírusos súlyos betegek ellátásában

    – fogalmazott posztjában a tárcavezető.

  • Norvégiában azonnali hatállyal eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét – közölte Jonas Gahr Store, a skandináv ország kormányfője. Az intézkedést azzal indokolta, hogy bár magas a koronavírus omikron-változata miatti fertőzöttek száma, nem valószínű, hogy ez túlterhelné az egészségügyi ellátórendszert.

    Még ha sokan meg is fertőződnek, kevesebb a kórházba kerülők száma. Jól védenek a vakcinák. Ez pedig azt jelenti, hogy lazíthatunk számos korlátozáson még akkor is, ha a fertőzöttek száma rohamosan nő

    – mondta Store. Hozzátette, hogy az alapvető távolságtartási szabályok és a zsúfolt tereken a maszkviselés továbbra is hatályban marad.

    Az éttermekben például az eddig érvényben lévő szigorítás feloldásával 23 óra után is felszolgálhatnak alkoholt, megszűnik a távmunka kötelezettsége és eltörlik a magánösszejövetelekre vonatkozó, tízfős korlátozást is – számolt be az MTI.

  • Összetűzésekre került sor a pandémia-törvény ellen tüntetők és a rendőrség között kedden délután Prágában. A rendőrség négy tüntetőt őrizetbe vett, egy rendőr megsérült – jelentette a cseh közszolgálati televízió (CT24).

    A tüntetők egy fotóriportert is bántalmaztak, mert a szabályoknak megfelelően maszkot viselt. A tüntetők a maszkviselést is elutasítják.

    A cseh képviselőház épületének közelében zajló tüntetést a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat és óvintézkedéseket elutasító Chcípl PES (Elpusztult a kutya) elnevezésű polgári kezdeményezés szervezte. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, de kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat tavaly év elején olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt a létüket látják veszélyeztetve.

    A tavaly tavasszal elfogadott cseh pandémiatörvény lényege, hogy a képviselőház országos járvány idején a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára hatalmazhatja fel anélkül, hogy szükségállapotot kellene kihirdetni. A képviselőház most azért tűzte napirendre a témát, mert kormányon lévő ötpárti jobboldali koalíció módosításokkal hatékonyabbá szeretné tenni a jogszabályt.

    A rendőrség a keddi tüntetők számát másfél ezerre becsülte – számolt be az MTI.

  • Túl korai még, hogy az országok győzelmet hirdessenek a Covid–19 fölött, illetve felhagyjanak a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseikkel – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

    Korai még bármely ország számára, hogy megadja magát, vagy győzelmet hirdessen

    – jelentette ki sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, aki aggodalmát fejezte ki, hogy a világ országainak többségében emelkedik a vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben elhunytak száma.

    A főigazgató óvatosságra intett, miközben egyes országok a járvány előtti élethez terveznek visszatérni. Dánia kedden tette meg ezt a lépést, a fertőzöttek újabb rekordja ellenére, bízva a magas átoltottságban és az omikron-variáns okozta betegség kevésbé súlyos formájában.

    Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója a sajtótájékoztatón kifejezte amiatti félelmét, hogy egyes országok politikai nyomásra utánozni akarják a korlátozó intézkedéseket enyhítő kormányokat, anélkül, hogy figyelembe vennék a saját helyzetüket és az átoltottságot – számolt be az MTI.

  • Egy dél-koreai cég olyan maszkot tervezett, amely csak az orrot takarja, így étkezés közben is hordhatják azok, akik így jobban biztonságban érzik magukat – írja a Washington Post.

    A terméket kétféleképpen is lehet használni. Normál maszkként és evés közben, amikor úgy fel lehet tűrni, hogy csak az orrot takarja.

  • Nem tűnik súlyosabbnak a koronavírus omikron-variánsának BA.2 változata az eredeti BA.1-nél – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakértője. Boris Pavlin úgy látja: az omikron különböző variánsaival szemben a védőoltások továbbra is hasonló védelmet nyújtanak. A szakértő hozzátette: a BA.2 alvariáns több országban, köztük Dániában már kezdi felváltani a BA.1 változatot.

    Dán adatok szerint, ahol az alvariáns elsőként váltotta fel a BA.1-et, úgy tűnik, nincs különbség a betegség súlyossága között, bár az új változat képes rá, hogy világszinten felváltsa az eredetit.

    A BA.2 alvariáns most válik dominánssá a Fülöp-szigeteken, Nepálban, Katarban, Indiában és Dániában is

    – idézte a szakértőt az MTI.

  • Akár könnyből is kimutatható lehet a koronavírus-fertőzés – írja a Health Desk honlapja. Bár egyenlőre nincs hivatalos konszenzus arról, hogy a módszer működik, mégis elképzelhetőnek tartják, mivel a vírus kisebb mennyiségben megtalálható a könnyben.

    A tudósok számos testnedvet, például spermát, nyálat, vizeletet és könnyeket is vizsgáltak, hogy megállapítsák, kimutatható-e bennük a vírus. Arra jutottak, hogy a könnyben lévő vírusra az lehet a magyarázat, hogy van egy kis, vékony szövetréteg, az úgynevezett „kötőhártya”, amely hídként működik az orrüreg és a szemgödör között. Jelenleg pedig a legtöbb mintát a koronavírus kimutatásához az orrüregből veszik.

    A vizsgálatok még nem bizonyították százszázalékosan a felvetést.

  • Koronavírusos eset miatt elmaradt a pekingi olimpiára készülő svájci és kanadai jégkorong-válogatott kedd estére kiírt barátságos mérkőzése a Zürich melletti Chamban – adta hírül az MTI.

    A svájci szövetség tájékoztatása szerint Christian Marti tesztje hozott pozitív eredményt, ezért elővigyázatosságból nem rendezték meg a mérkőzést, és erről a kanadaikkal is egyeztettek.

    A pekingi olimpián jövő szerdán kezdődik a férfi jégkorongtorna. Svájc a címvédő oroszok ellen játssza a nyitómérkőzést, míg a kanadaiak, akik az ötkarikás felkészülés utolsó hetét töltötték Svájcban, másnap az előző olimpián döntői jutó Németország ellen lépnek jégre.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a kesztyűk és „szkafanderek” túlzott használata, valamint több milliárd maszk és fecskendő világszerte az egészségügyi hulladék nagymértékű növekedését okozza – írja a Guardian.

    Ez a probléma veszélybe sodorja az emberek egészségét és a környezetet is, ezért rámutatnak arra, hogy „szorongató a szükség”, hogy fejlesszék a hulladékfeldolgozó rendszereket, és a kormányzatok is válaszoljanak a problémára.

    Az ügynökség szerint csak 2020 márciusa és 2021 novembere között 87 ezer tonnányi szemét keletkezett védőeszközökből.

  • Oroszország idén négy technológiai platformot hoz létre az új fertőzések elleni biztonságos és hatékony vakcinák gyors kifejlesztésére – jelentette ki Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes a keddi orosz kormányülésen.

    Golikova közölte, hogy a létesítményeket az Egészségügyi Pajzs szövetségi projekt keretében hozzák létre, amelynek célja az egészség megőrzése és a fertőzésvédelem. A tisztségviselő beszámolója szerint ennek jegyében hét gyorstesztet fejlesztettek ki ötféle fertőzés órán belüli diagnosztizálására, ezek közül négynek már a gyártása is megkezdődött – számolt be az MTI.

    A PCR-diagnosztikai központok kapacitását a miniszterelnök-helyettesek szerint megnövelték. Ennek köszönhetően lecsökkent az új koronavírus kimutatásához szükséges idő. Kidolgozták az egyes iparágaknak a járványkörülmények közötti működésére vonatkozó szabályozását is.

  • Antonio Costa portugál miniszterelnök pozitív koronavírus-tesztet produkált két nappal azután, hogy pártja abszolút többséget szerzett az országgyűlési választásokon – írja a Guardian

    A Miniszterelnöki Hivatal bejelentése szerint Costa egy hétig fog karanténban maradni. 

  • Gyakran mutatnak negatív eredményt az omikron-variánsnál a koronavírustesztek, még abban az esetben is, ha a fertőzötteknek vannak tüneteik.

    Bharesh Dedhia, a P. D. Hinduja Kórház és Orvosi Kutatóközpont intenzív terápiás főorvosa állítása szerint abban az esetben lehet negatív a teszt, ha PCR-vizsgálat alatt a mintát nem megfelelően veszik fel, vagy ha nem megfelelő a tárolásuk és szállításuk. Kiemelte ugyanakkor, hogy egyes omikron-alvariánsok is negatív eredményt mutathatnak. Például a BA2 alvariánsból hiányzik egy olyan genetikai jellemző, amelyet a szakemberek az omikronos esetek beazonosításához használtak – írja a Mint.com.

    Az orvosnak az a véleménye, hogy a tesztelésnél a legfontosabb tényező a vírusterhelés. Így ha egy ember vírusterhelése alacsony, akkor a tesztje negatív lesz. Hozzáfűzte: az omikront a legtöbb PCR-teszt kimutatja.

  • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) azt szorgalmazza, hogy a Pfizer minél előbb adja be engedélyeztetésre kétdózisú, hat hónapostól öt éves korig használható vakcináját – írja a Guardian.

    Ebben az esetben már február végén elkezdhetnék használni az oltást, amíg a cégek a háromdózisú kúra adataira várnak.

    Az ötlet az, hogy kezdjük el, és indítsuk a vizsgálatot két adaggal. Amint összegyűlik elég adat, már el is kezdhetjük az oltást, és hónapokat spórolhatunk meg, ahelyett, hogy semmit nem csinálunk, amíg a harmadik dózis eredményei be nem futnak

    – idézte a lap az egyik magát megnevezni nem kívánó forrást.

  • Ismét pozitív koronavírustesztet produkált Marita Kramer, a női síugró-világkupa osztrák listavezetője, aki nem vehet részt a pénteken kezdődő pekingi téli olimpián – adta hírül az MTI.

    Az éremre is esélyes húszéves versenyző még hétvégén fertőződött meg a vírussal, és mivel a keddi teszteredménye pozitív lett, kifutott az időből, ugyanis elutazás előtt négy negatív eredményt kellene produkálnia.

    Helyét Lisa Eder veszi át az osztrák csapatban.

  • Romániában megkétszereződött az egy nap alatt feljegyzett új koronavírus-fertőzések és halálesetek száma, kedden először lépte át a negyvenezret a napi esetszám.

    A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 40 018 újonnan diagnosztizált fertőzés több mint kilencven százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, és kétszerese a hétfőn regisztrált fertőződéseknek, amikor azonban feleannyi tesztet elemeztek ki. Romániában immár tíz napja a koronavírustesztek több mint harminc százaléka pozitívnak bizonyul.

    Kedden újabb 95 halálesetről számoltak be a hatóságok, egyelőre a koronavírusos betegeknek elkülönített kórházi ágyak mintegy 44 százaléka foglalt, az ellátást inkább az egészségügyi személyzet tömeges megfertőződése veszélyezteti. A szaktárca adatai szerint már 260 kórházban alakult ki koronavírus-fertőzési góc – számolt be az MTI.

  • Több mint 120 tonna koronavírus elleni humanitárius segélyszállítmány érkezett Ukrajnába Lengyelországból az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálatának közlése szerint.

    A segély 29 teherautón érkezett. A szállítmány az orvosi felszerelések mellett tábori ágyakat, takarókat, ágyneműt, továbbá kétmillió darab maszkot is tartalmaz – számolt be az MTI.

    Keddre virradóra 30 768-cal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Ukrajnában, így már 4 095 263-an fertőződtek meg a járvány kirobbanása óta. Az elhunytaké 192-vel 100 395-re, az aktív betegeké pedig csaknem 22 ezerrel 363 288-ra emelkedett. Az elmúlt napon 2069 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

  • Koronavírusos lett Natalia Maliszewska, a lengyelek legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázója, így kérdéses az indulása a pénteken kezdődő pekingi téli olimpián – jelentette az MTI.

    A Lengyel Olimpiai Bizottság kedden a kínai fővárosban jelentette be, hogy a 2018-ban világbajnoki ezüstérmes, 2019-ben Európa-bajnok Maliszewska pozitív tesztet adott, és elkülönítették a többiektől.

    Nagyon összezavarodtam, amikor értesítettek, hogy pozitív az eredményem. Írtam az edzőmnek, és kiderült, még van esélyem, hogy indulhassak

    – mondta a 26 éves versenyző. 

  • Megérkezett az újabb szállítmány a Pfizer–BioNTech által az 5–11 éves korosztály számára kifejlesztett, Covid–19 elleni oltóanyagból.

    A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a héten 42 ezer oltóanyag érkezett Magyarországra.

    Az oltóanyag 21 napos eltéréssel, kétadagos oltási rendben alkalmazandó – tették hozzá. A gyermekek oltásáról itt írtunk bővebben:

  • A szomszédos Szlovéniában keddre 11 810 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 14 beteg. Kórházban 887 beteget ápolnak, közülük 132-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 945-en kaptak védőoltást, közülük 1 210 314-en mindkét adagot felvették.

    Az országban február 1-jétől változnak a tesztelési szabályok. Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter elmondta: a felgyógyultsági igazoláshoz ezentúl elegendő lesz az antigéngyorsteszt, ingyenes PCR-tesztet csak orvosi beutalóval lehet végeztetni.

    A pozitív gyorsteszttel Covid-igazolványt is lehet igényelni, ez azonban csak Szlovénia területén lesz érvényes, határátlépéshez nem. Aki ennek alapján szeretne európai uniós Covid-igazolványt kiállíttatni, annak saját költségen kell PCR-tesztet végeztetnie – hangsúlyozta a tárcavezető.

  • Az Egészségvonal teljes egészében átveszi a jelenleg működő, a koronavírus-információkkal kapcsolatos zöldszámokra érkező hívásokat, így azok a számok február 11-én megszűnnek – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-t.

    Az Egészségvonal nem a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokat látja el – hívták fel a figyelmet –, ezért ilyen esetekben továbbra is a mentőszolgálat 104-es hívószámát vagy a 112 egységes segélyhívó számot kell hívni.

    A további részletekről itt olvashat:

  • Újabb 12 ország az utazásra nem ajánlottak között. Ezzel már a világ mintegy 130 pontjára utazást minősítettek veszélyesnek az amerikai hatóságok.

    A 4-es kategóriában jelenleg már mintegy 130 célállomás található. Összehasonlításként: január elején még mindössze 80 állam volt az utazásra nem ajánlottak között.

    Arról, hogy pontosan mely országok kerültek tiltólistára, itt olvashat:

  • Január utolsó hetében már tetőzött a járvány, mely május végére szinte teljesen visszavonulhat – véli Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője.

    Magyarországon az ötödik hullám nagyjából hasonló idő, körülbelül harminc-negyven nap alatt csenghet le, mint amennyi idő alatt felment, és hasonló a helyzet a világ többi országában is. Budapest esetében karácsony után kezdődött a jelentős felfutása, és a január 27-i csúcsot követően március elejére kell visszacsúsznia

    – véli a szakértő, aki szerint szinte vírusmentes nyár jöhet, hiszen Magyarországon eddig is jellemző volt a vírusok terjedésének, visszaszorulásának szezonalitása. Mint mondta, májustól állnak elő azok az időjárási feltételek, amelyek majdnem vírusmentes nyarat hozhatnak el. 

  • Két New York-i nővér 1,5 millió dollárt szerezhetett azáltal, hogy hamis védettségi igazolványokat állítottak ki – közölték New York állam ügyészei. 

    Egyiküknél, a 49 éves Julie DeVuonónál – aki egy magánklinika tulajdonosa és üzemeltetője – a rendőrök már házkutatást is tartottak, és összesen 900 ezer dollárt foglaltak le. Alkalmazottja, a 44 éves Marissa Urraro szintén segédkezett neki a hamis védettségik kiállításában.

    A hatóságok mindkettejüket irathamisítással vádolják. Ezenkívül Julie DeVuonót – egy külön vádpontban – még amiatt is felelősségre akarják vonni, hogy az állami nyilvántartásba is bevitte a hamis védettségi adatokat. 

    A gyanú szerint a felnőttektől 220, a gyermekektől pedig 85 dollárt kértek a hamis védettségik kiállításáért cserébe. A két ápoló végül úgy bukott le, hogy egy inkognitóban lévő nyomozónak is kiállították a hamis védettségit úgy, hogy az illető semmilyen oltást nem kapott tőlük (holott a hamis dokumentum ezt igazolta). 

    A Julie DeVuonónál megtalált 900 ezer dollár mellett lefoglalták azokat az iratokat is, amelyek a klinika bevételeit vették számba. Ezekből derült ki, hogy 2021 novembere és 2022 januárja közt körülbelül 1,5 millió dollárnyi többletbevételük volt a szokásoshoz képest, ami a hatóságok szerint megfeleltethető annak az összegnek, amelyet a hamisításból szereztek. 

    Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött meg, a két vádlott egyelőre ártatlannak vallotta magát. 

    (via NBC News)

  • Kedden egy nap alatt 40 018 új fertőzöttet regisztráltak Romániában, amivel megdőlt az előző rekord.

    Romániában legutóbb a negyedik hullám követelt sok áldozatot 2021 szeptemberében és októberében, most azonban az ötödik hullám ismét drasztikusan megnövelte az esetszámot.

    A hatóságok szerint hétfőn már 903 páciens szorult kezelésre az intenzív osztályon, 84 százalékuk egyáltalán nem volt beoltva. Ugyanakkor ez a szám még mindig elmarad attól, amit a negyedik hullám legrosszabb napjaiban lehetett látni az országban. 

    Romániában körülbelül a lakosság 41 százaléka vette fel az alapimmunizáláshoz szükséges két oltást. Ezzel hátulról a második helyen állnak az Európai Unión belül, mindössze Bulgáriát megelőzve. 

    (via Reuters)

  • Két újabb tudományos vizsgálat látott napvilágot az omikron-variánsról, amikben kétségbe vonják azt a feltételezést, miszerint ezzel a vírussal vége lehet a világjárványnak.

    Az egyik kutatást a Kaliforniai Egyetem munkatársai végezték. Ennek alapján úgy tűnik, hogy akik enyhe tünetekkel estek át az omikron-variáns okozta megbetegedésen, azoknak viszonylag kevés antitestjük képződött, így nem nyernek védelmet sem az omikron, sem azok ellen a variánsok ellen, amelyek azt követhetik majd. A vizsgálat eredménye egyelőre még nem esett át szakmai lektoráláson.

    A másik vizsgálat – amelyet Dániában végzett több egyetem és állami intézmény – arra világított rá, hogy az omikron BA.2 nevű alvariánsa még az eredeti (BA.1) omikronnál is gyorsabban terjed. A kutatók szerint azonban a megfertőződés veszélyét is – és nem csak a súlyos szövődmények kialakulásáét – csökkentette az, ha az illető be volt oltva a koronavírus ellen, mind az eredeti variáns, mind a BA.2 esetén.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerinte egyelőre még a BA.1 dominál világszerte, azonban az utóbbi időben a BA.2 is gyors ütemben kezdett terjedni több helyen (például Dániában, az Egyesült Királyságban, Indiában és Dél-Afrikában). 

    A kutatási eredmények a Bloomberg szerint kétségeket ébreszthetnek azzal a feltételezéssel szemben, miszerint az omikron-variánssal véget érhet a világjárvány.

    (via Bloomberg)

  • Horvátországban keddtől rövidebb lesz a karanténkötelezettség időszaka, a változások a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak – közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

    A HZJZ ajánlásai szerint tíz napról hét napra csökkentik kontaktszemély esetében az elkülönítést. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik felvették mindhárom oltást vagy négy hónapon belül két oltást kaptak, illetve ez idő alatt felgyógyultak a fertőzésből.

    Öt napra csökkentik azok számára az elkülönítést, akik igazoltan fertőzöttek, és enyhébb vagy közepes tünetekkel rendelkeznek. A karantén csak negatív teszttel oldható fel öt nap után. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

    A válságstáb a hónap végéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése.

    A közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 14 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a vírus okozta Covid–19 betegségben 66-an hunytak el. Kórházban 2052 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 294 732-en kaptak védőoltást, közülük 2 206 142-en már a második adagot is beadatták maguknak.

Rovatok