Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Moszkvában: Az orosz–ukrán helyzet komoly

2022. február 1., kedd 13:36 | aznap frissítve

Magyarország az orosz–magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában. Az öt órán keresztül zajló egyeztetés után a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen szóba került többek között az orosz–ukrán konfilktus, a gázszállítás, valamint a magyar vakcinagyár és Paks II is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva kijelentette: biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz–magyar gázszállítási szerződés. Hozzátette, hogy az is fontos, hogy Magyarország ötször olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár.

Orbán Viktor szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni.

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítása miatt is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésben – tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 13 éve találkoztak először, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Az elmúlt 13 évből „nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában” – fogalmazott.

Orbán Viktor: A mai látogatásom békemisszió

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről „készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy szívesen tájékoztatja a magyar kormányfőt az Egyesült Államokkal és a NATO-val folytatott orosz tárgyalásokról a biztonsági garanciákról, amelyekről Oroszország tavaly év végén kezdett tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és a NATO-val.

A közelgő magyar választásra kitérve, egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni. „Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt” – jelentette ki Orbán Viktor. Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán Viktor egyebek között leszögezte, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés „ragyogóan halad”, a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek. E téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy a kétoldalú külkereskedelmi áruforgalom a tavalyi első 11 hónapban 30 százalékkal nőtt. Az atomenergetika mellett a gépipar területén is fontos projektek zajlanak a két ország között.

Öt órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor

„Majdnem öt órán keresztül tárgyaltunk, mindent sikerült megbeszélnünk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján Moszkvában. Elmondása szerint a tárgyalás konstruktív és eredményes volt.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy egy év alatt 30 százalékkal növekedett a kereskedelem a két ország között. Az orosz gázszállítás a hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik 2036-ig. Kiemelte, hogy Magyarország a piaci ár alatt vásárolhatja a gázt. Hozzátette, hogy további együttműködésekre is nyitottak. 

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a MOL Oroszországban a kőolaj-kitermelésben, és egyéb beruházásban is segít. Elmondta, hogy a Roszatom atomerőművet épít Magyarországon, ezen felül pedig vasúti projektje is van a két országnak.

Magyarország és Oroszország közös vállalatot hoz létre a balkáni irányú kereskedelemhez. Ezen kívül kiemelte, hogy kétmillió vakcinát szállítottak eddig Magyarországnak a koronavírus elleni küzdelemben. 

Az orosz elnök elmondta, hogy megvitatták a találkozón az Európai Unió és Oroszország viszonyát és az emberi jogok megsértését, valamint a kisebbségek alapvető jogairól is. Beszéltek az Egyesült Államok és a NATO válaszairól a biztonsági garanciákkal kapcsolatban is.

Orbán Viktor: Nem szeretnénk, ha visszatérne a hidegháború

„Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál” – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, hogy az elmúlt 13 év alatt ez volt a legfontosabb tárgyalása Oroszországgal.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tárgyaláson nagy szerepet kapott az orosz–ukrán konfliktus. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy egyik európai vezető sem akar konfliktust. Kiemelte, hogy további tárgyalásokra van szükség, hogy „nehogy visszatérjen a hidegháború”. Orbán Viktor elmondta: üdvözli, hogy Oroszország és Nyugat között folyamatosak a tárgyalások.

Amit mi tudunk ajánlani, az a magyar modell

– emelte ki, ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak, emellett pedig jó a viszony Oroszországgal is.

Kiemelte, két óriási kihívás volt 2021-ben, az egyik a koronavírus, a másik az energiaválság. Szeretnék, ha a Magyarországon hamarosan megépülő oltóanyaggyárban Szputnyik-vakcinát is gyártanának. A gyárat év végén helyezik üzembe, ha minden jól megy, és az is szóba jöhet, hogy a Szputnyik Lightot is gyárthatják.

Orbán Viktor a megbeszélésen arra kérte az orosz elnököt, hogy több orosz utasszállító jöjjön Magyarországra, amire ígéretet kapott. „Kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív volt a megbeszélés” – erősítette meg Vlagyimir Putyin kijelentését Orbán Viktor.

Ami az atomerőmű építését illeti, reméljük, hamarosan megkapjuk az utolsó engedélyt is, ami azt jelenti, hogy a folyamat automatikusan átkerül a második, vagyis az építési szakaszba

– emelte ki Orbán Viktor. Szerinte ez nagy eredmény lesz Magyarország számára, ugyanis az ország arra törekszik, hogy teljesen önfenntartó legyen az energiaellátásban.

Az orosz–ukrán helyzet komoly

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy az orosz–ukrán helyzet komoly, a különbségek pedig jelentősek. Mint mondta, nagy a különbség a Nyugat és Oroszország álláspontját tekintve, de ezek a távolságok – úgy gondolja – nem áthidalhatatlanok. 

Vlagyimi Putyin elmondta, hogy szeretné még egyszer elmagyarázni viselkedésük logikáját és a biztonsági garanciákra vonatkozóan a javaslagtaikat. Elmondta, ígéretet kaptak, hogy a NATO infrastruktúráját egy centivel sem fejlesztik kelet felé.

Ma hol található a NATO? Lengyelország, Románia, a balti országok. Egyet mondtak, mást csináltak. Ezt úgy szoktuk egyszerűen nevezni, hogy becsaptak bennünket

– fogalmazott az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin kiemelte továbbá, hogy hamarosan Emmanuel Macron is Oroszországba látogat.

Tegnap megegyeztünk Franciaország elnökével, hogy a közeljövőben ő is Moszkvába érkezik. Vele is megbeszéljük ezeket a problémákat

– mondta az orosz vezető a biztonsági garanciákat vállaló Oroszország helyzetéről.

Szem előtt kell tartani a kölcsönös érdekeket

A kölcsönös érdekeket kell megvizsgálni, hiszen minden országnak joga van a saját biztonságához – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin. Sokan szerinte nem gondolkodnak Ukrajna biztonságára nyugaton, és csak Oroszország ellen mennek, belerángathatják őket egy fegyveres konfliktusba, és akkor jöhetnek az uniós szankciók.

Az orosz elnök kiemelte, hogy az orosz–ukrán helyzet diplomáciai úton való tisztázásához szem előtt kell tartani minden szereplő érdekét. Reményét fejezte ki, hogy folytatódik a párbeszéd a biztonsági garanciákról és megtalálják azt a megoldást, ami mindenki számára megfelelő.

Bár nem könnyű, de ezzel tisztában vagyunk

– tette hozzá az orosz vezető.

Szerinte az Egyesült Államok és a NATO egésze hivatkozik az államok azon jogára, hogy szabadon válasszák meg biztonságuk biztosításának módjait, de közben figyelmen kívül hagyják Oroszország álláspontját. Szerinte fontos, hogy senki ne erősítse meg senkinek a biztonságát más államok biztonságérzetének rovására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megköszönte Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy támogatja Moszkva pályázatát a 2030-as világkiállítás megrendezésére.

Hazánk 170 éve állandó résztvevője a nemzetközi kiállításnak, képviseltette magát az első londoni Expón 1851-ben, de világkiállítást még soha nem rendezett a területén

– emlete ki az orosz elnök. Hozzátette: „reméljük, hogy Moszkva megkapja ezt a lehetőséget”.

Oroszország volt az első, amely áprilisban hivatalosan is jelentkezett a 2030-as kiállítás megrendezésére. Júniusban vált ismertté, hogy Busan is kérelmet nyújtott be. Október 7-én Olaszország Rómát jelölte, és Ukrajna is azt állítja, hogy szeretne az Expo házigazdája lenni.

A sajtótájékoztató visszanézhető Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos közösségi oldalán.

Ukrajna nem tartja be a minszki megállapodást

Vlagyimir Putyin elmondása szerint Ukrajnát fegyverként használják ahhoz, hogy Oroszországot egy fegyveres konfliktusba belerángassák. Mint mondta, Ukrajna doktrinális dokumentumaiban az áll, hogy Krímet katonai úton szeretne visszaszerezni. Abban az esetben, ha Ukrajna valóban NATO-tagállam lesz, akkor egyszerűen megkaphatja az ehhez szükséges katonai támogatásokat.

Az orosz elnök szerint Ukrajna nem tartja be a 2014-ben kötött minszki megállapodást, amely a kelet-ukrajnai helyzet enyhítését szolgálja. Az ukrán fél szerint

a megállapodások végrehajtása romba döntené Ukrajnát.

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az Associated Pressnek adott interjújában elmondta, hogy már akkor „minden értelmes ember számára” egyértelművé vált, hogy lehetetlen teljesíteni a dokumentumokban leírtakat.

(Borítókép:  A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök  és Orbán Viktor miniszterelnök  tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó:  MTI/Kreml)

Rovatok