Index Vakbarát Hírportál

Orosz légvédelem zavar be az izraeli légi közlekedésnek

2022. február 1., kedd 10:43

Megbolondulnak a Földközi-tenger felett érkező izraeli polgári repülőgépjáratok navigációs rendszerei, a GPS-koordináták nem a valós helyzetét mutatják az utasszállítóknak. Ez veszélyhelyzetet teremt, ugyanis megnehezíti a leszállást.

A probléma forrása az izraeliek szerint a Szíria északnyugati tartományába, Latakiába, azon belül is az Oroszország által használt Hmeimim légi támaszpontra telepített orosz légvédelmi rendszer. Egyfajta jelhamisító rendszer zavar be az izraeli gépeknek, és bár Jeruzsálem már 2019-ben jelezte Moszkvának (mivel már akkor is problémát jelentett), hogy meglehetősen frusztrálja őket a GPS mesterséges megzavarása, az orosz fél közölte, a védelmi rendszer a támaszponton állomásozó katonáinak védelmét szolgálja. 

A jelzavarás azzal jár, hogy a GPS szerint a gép máshol tartózkodik, azonnal irányt kell változtatni vagy fel kell húzni a repülő orrát. 

Most az oroszok figyelmen kívül hagyták az izraeli panaszt. 

A zsidó állam az utóbbi években számos légi csapást végrehajtott Szíria északi területein, volt, amikor egyenesen a fővárosi repülőteret támadták. Jeruzsálem állítja: iráni és libanoni fegyveres konvojokat és lőszereket semmisít meg, amelyek veszélyt jelentenek saját biztonságára. Mindazonáltal Oroszország megelégelhette az izraeli behatolásokat, feltételezhetően az akciók sértik az érdekeit, így születhetett döntés az orosz–szíriai közös légi járőrözésről az arab ország északi határainak mentén. 

(via Times of Israel)

Rovatok