Index Vakbarát Hírportál

Washington Fehéroroszország elhagyására szólította fel az amerikai diplomaták családtagjait

2022. február 1., kedd 10:45

Aggodalomra ad okot, hogy Oroszország szokatlan módon csapatokat vezényelt Fehéroroszországba, annak Ukrajnával közös határára – közölte az amerikai külügyminisztérium, egyúttal felszólítva az amerikai diplomaták családjait a kelet-európai ország elhagyására.

Oroszország és Fehéroroszország már korábban bejelentette, hogy Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnéven február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak, amelyet az orosz–fehérorosz szövetségi államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő.

Az amerikai kormány ukrajnai képviseletein már január közepén csökkentette a létszámot, és arra kérte a diplomaták családtagjait, hogy hagyják el az országot.

Az Egyesült Államok és a NATO veszélynek tekinti, hogy Oroszország ukrajnai határa mentén mintegy százezer katonát vont össze. Attól tartanak, hogy ez Ukrajna lerohanásának előkészítése annak érdekében, hogy az ország ne csatlakozhasson a NATO-hoz, és a fehéroroszországi csapatvezénylés is ennek az előkészítésnek a része.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn azzal vádolta Oroszországot a Biztonsági Tanácsban, hogy február elején több mint harmincezer katonát akar felvonultatni a szövetséges Fehéroroszországban.

(via MTI)

Rovatok