Index Vakbarát Hírportál

Majdnem lefújta a szél a kifutóról a leszálló repülőgépet

2022. február 2., szerda 13:57

A viharos szél majdnem balesetet okozott az egyik londoni repülőtéren.

A British Airways 1307-es járata Aberdeenből tartott Londonba. Az eseménytelen nyolcvanperces út végén azonban rázósra sikeredett a landolás. Már látszott, amint Heathrow-hoz közeledett a gép, hogy a szél komolyan dobálja az ereszkedő repülőt. A leszálláskor először csak a bal kereke ért a kifutópálya betonjához, majd többször is felpattant a levegőbe, miközben egy erős szélroham vészesen balra döntötte a gép testét. A szárny végül nem ért a földhöz, viszont a farokrész koppant a betonon. A pilóták ekkor döntöttek úgy, hogy nem kísérleteznek a leszállással, hanem átstartolnak.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor gázt adnak, és a levegőbe emelik a gépet, amilyen gyorsan csak lehet. Négy percen belül már elérték az 1200 méteres magasságot. A gép egyébként mintegy 200 kilométeres sebességgel közelítette meg a leszállópályát. Az átstartolás után tett egy kört, hogy aztán 16 perccel később biztonságosan leszálljon – még így is a menetrendhez képest nyolc perccel hamarabb.

Tegnap egyébként a Corrie névre keresztelt szélvihar söpört végig a brit szigeteken néhol 150 kilométeres sebességgel, aminek eredményeként két ember életét vesztette és megint ezrek maradtak áram nélkül hosszú órákon át. A mostani eseményt Jerry Dyer, egy amatőr operatőr rögzítette népszerű YouTube-csatornája, a Big Jet TV számára, amelyen érdekes le- és felszállásokat örökít meg. Mint meséli, csak percekkel a gép érkezése előtt kezdett el aznap filmezni. 

Bár szélvihar söpört végig az országon, azonban Heathrow környékén legfeljebb 30 kilométeres lehetett az ereje, viszont a kifutópályának azon a részén szélcsatorna keletkezhetett két közeli épület miatt, és ez a hirtelen széllökés volt az, amely megbillentette a gépet

– mondta a tévés szakember.

A járaton utazott két brit képviselő is. Ők éppen választókerületükből tértek vissza Londonba, hogy részt vegyenek a parlament alsóházának ülésén. Richard Thompson leszállás után azt mondta, nagyon hálás a pilóták lélekjelenlétéért és profizmusáért. Az utasok csak akkor érzékelték, hogy valami nincs egészen rendben, amikor a gép visszapattant, balra billent, majd másodpercekkel később elkezdett emelkedni. A képviselő szerint ennek ellenére senki sem esett pánikba a fedélzeten, de azért nagy volt az ováció, amikor másodszor végül sikeresen letették az Airbust a pilóták.

(via CNN)

(Borítókép:  Big Jet TV / Reuters)

Rovatok