Index Vakbarát Hírportál

Magyar bank finanszírozza Marine Le Pen francia elnökjelölti kampányát

2022. február 2., szerda 15:21 | aznap frissítve

Egy magyar bank 10,6 millió euróval segíti Marine Le Pen elnökjelölti kampányát Franciaországban.

A hír körbefutott a francia sajtón, és azért is okozott nagy meglepetést, mert Marine Le Pennek és pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek (RN) eddig nehezen sikerült pénzt kerítenie a kampányra, így mérsékelt költségek mellett folytatták – egészen mostanáig.

A francia RTL szerint az elnökválasztás első fordulója előtt három hónappal sikerült hozzájutniuk egy magyar banktól az említett 10,6 millió euróhoz. Az információt a Nemzeti Tömörülés is megerősítette, a bank nevét azonban – bizalmas információként – nem hozták nyilvánosságra.

A Nemzeti Tömörülés egyébként tucatnyi francia és európai banktól próbált már kölcsönt kérni korábban, de eddig mindenhol elutasították. Az RTL szerint ahhoz, hogy most Magyarországon sikerrel jártak, hozzájárulhatott az, hogy Marine Le Pennek jó viszonya van Orbán Viktorral.

Ez utóbbit viszont a Nemzeti Tömörülés ügyeiben jártas forrásaik nem erősítették meg, sőt egyikük azt mondta: valóban volt egy közvetítő, aki segített abban, hogy hozzájussanak a kölcsönhöz, de nem politikai személyről van szó. 

Marine Le Pen és pártja egyébként már a 2017-es elnökválasztást is nehezen tudta finanszírozni, ugyanis akkor is sorra utasították el hitelkéréseiket a francia és európai bankok. Akkor végül orosz közvetítéssel jutott hozzá kilencmillió euróhoz. 

Franciaországban szigorú törvények szabályozzák, hogy milyen forrásokból és mennyit költhetnek az elnökjelöltek a kampányra. Az első fordulóig bezárólag összesen 16,85 millió eurót költhetnek erre a jelöltek. Azoknál viszont, akik a második fordulóba is bekerülnek, ez az összeg valamelyest megnő, ők összesen 22,5 millió eurót költhetnek a kampány idején.

Ezt a pénzt azonban nem lehet bárhonnan összeszedni, például francia magánszemélyektől sem kaphatnak korlátlan méretű adományt a pártok közvetlenül a kampányra. 

(via RTL.fr, Bfmtv.com)

(Borítókép: Marine Le Pen. Fotó: Stephane de Sakutin / AFP)

Rovatok