Index Vakbarát Hírportál

Tovább fejlesztik a haderejüket a románok, F-35-ös gépeket akarnak vásárolni

2022. február 2., szerda 17:22

A román légierő fejlesztése nem áll meg az F-16-os vadászgépek hadrendbe állításával, a bukaresti kormány ugyanis a legújabb, ötödik generációs F-35-ös harci gépek beszerzését is tervezi – ezt mondta szerdán Klaus Iohannis román államfő.

A román elnök az aranyosgyéresi (Campia Turzii) légi támaszpont meglátogatása alkalmával, az ott szolgálatot teljesítő katonák előtt mondott beszédében úgy értékelte: az Ukrajna határainál kialakult feszültség is azt igazolja, hogy szükség van a román haderő 2015-ben kezdődött fejlesztésére. Romániának fel kell készülnie az agresszív akciók elhárítására, beleértve a hibrid fenyegetéseket és ebben  a légierőnek is komoly szerepe van – mondta. 

„Rendkívül feszült időszakot élünk, felerősödtek az európai és az euroatlanti térség, ezen belül Románia biztonságát veszélyeztető fenyegetések. Nyilvánvaló az igyekezet az erő politikájához történő visszatérésre, a jelenlegi liberális világrend, a hidegháború után kialakult európai biztonsági építmény megkérdőjelezésére” – jelentette ki a román elnök.

Hozzátette: Románia következetesen a NATO-országok egységének és szolidaritásának, a szövetséges erők Fekete-tengeri jelenlétének megerősítését szorgalmazza, ebben a vonatkozásban pedig az Amerikai Egyesült Államok európai szerepvállalása hitelesebbé teszi a NATO védelmi és elrettentő elkötelezettségét.

Klaus Iohannis kezdeményezésére Románia 2015-ben döntött arról, hogy a GDP 2 százalékára növeli védelmi kiadásait, a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) pedig 2017-ben hagyta jóvá, hogy Románia a következő évtizedben 9,8 milliárd euró értékben vásároljon fegyvereket és katonai eszközöket. Ebből az összegből az F-16-osok mellett Patriot rakétaelhárító ütegeket és HIMARS rakétatüzérségi sorozatvető fegyvereket vásároltak az Egyesült Államoktól, valamint szolgálatba helyezték a ballisztikus rakéták elfogását célzó amerikai rakétapajzs európai szárazföldi elemeit is. 

Romániában 2019 márciusban állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett, 16 darab használt F-16-os gépből álló repülőraj. Tavaly decemberben pedig a bukaresti védelmi tárca azt jelentette be, hogy további 32 használt F-16-os harci repülőgépet akarnak vásárolni Norvégiától.  

A légtéri járőrözésből a megvásárolt F-16-osok mellett jelenleg még a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kiveszik még a részüket. A korábban 110 vadászgépből álló román légierőben azonban mára csak körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

Az F-35-ösökből nemrég, tavaly decemberben egyébként a finnek is bevásároltak már 8,4 milliárd euró értékben.

(via MTI)

Rovatok