Index Vakbarát Hírportál

Kitüntetik a titkos amerikai hadsereg katonáit

2022. február 3., csütörtök 12:54

Az amerikai szellemhadtest többek között felfújható tankokat vetett be, hogy elvonja a figyelmet a harcoló alakulatokról. A becslések szerint mintegy 30 ezer életet mentettek meg.

A második világháború titkos, úgynevezett „Szellemhadseregének” tagjait kitüntető törvényt írt alá Joe Biden amerikai elnök.

A Ghost Army (Szellemhadsereg) a 2. világháború titkos hadműveleti egysége volt. A törvény alapján a hadsereg tagjainak 75 évvel ezelőtti szolgálatait kongresszusi aranyéremmel ismerik el.

A Szellemhadsereg két egysége elterelő hadműveleteket hajtott végre: felfújható tankokat, hanghatásokat, rádiós trükköket és más eszközöket vetettek be Európában, hogy elvonják az ellenséges haderők figyelmét az amerikai katonákról. Ezzel a becslések szerint mintegy 30 ezer életet mentettek meg. Mivel titokban működtek, hősiességüket nem ismerték el eddig. Joe Biden kedden írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében kitüntetik őket.

Bátor, kreatív és innovatív taktikájukkal a titkos Szellemhadsereg kicselezte és megtévesztette a nácikat, több ezernyi szövetséges életet mentve meg a 2. világháborúban

– fogalmazott Annie Kuster demokrata szenátor, a törvényjavaslat támogatója. Hozzátette: 75 évvel a fasizmus legyőzése után Európában ideje volt, hogy ezek a katonák is megkapják a legmagasabb elismerést, a kongresszusi aranyérmet.

A törvény előkészítésén hét évig dolgoztak.

A Szellemhadsereg egyik veteránja a Keene-ben élő Mickey McKane volt. Családjának tagja, Keith McKane közleményében hangsúlyozta:

Az egész McKane család örül neki, hogy ez a történet most már az amerikai történelem része lett.

Rovatok