Index Vakbarát Hírportál

Amerikai katonák érkeztek Németországba és Lengyelországba

2022. február 4., péntek 21:54

A csapatok még csak néhány száz főből állnak, feladatuk a későbbi kontingensek érkezésének előkészítése. Németországból Romániába is átcsoportosítanak haderőt.

Körülbelül háromszáz katona érkezett pénteken az amerikai Fort Bragg bázisról a németországi Wiesbadenbe, egy másik kontingens pedig Lengyelországba, hogy előkészítsék a 82. Légi Alakulat 1700 katonájának érkezését.

Ez erős jele a szövetségesek közti szolidaritásnak az ukrajnai helyzetben

– jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága (EUCOM) azt közölte, hogy az amerikai katonák jelenleg egy rzeszowi repülőtéren tartózkodnak, nem messze az ukrán határtól.

Lengyelország különböző részein jelenleg is körülbelül négyezer amerikai katona állomásozik, ebből több százan egy NATO-támaszponton, 50 kilométerre a kalinyingrádi orosz katonai enkávétól.

A következő napokban a németországi Vilseckben lévő támaszpontról ezer katona fog átkelni Romániába, hogy  Joe Biden amerikai elnök döntésének megfelelően a NATO keleti szárnyát erősítsék – írja az Egyesült Államok védelmi minisztériumának lapja, a Stars and Stripes.

Rovatok