Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden követeli, hogy engedjék szabadon a két éve fogva tartott veteránt Afganisztánból

2022. február 6., vasárnap 12:30

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden arra ösztönzi a tálibokat, hogy a két éve fogva tartott Mark Frerichset, aki körülbelül tíz éven át segítette Afganisztán polgárait, engedjék végre haza két éve tartó fogságából.

Mark Frerichs, az Amerikai Tengerészgyalogság veteránja építészmérnökként segítette körülbelül egy évtizeden át az afgán embereket. Kabult, Afganisztán fővárosát már tavaly augusztusban elfoglalták a tálibok; ez az ország lakosai számára komoly gazdasági és létjogi problémákat okozott. A tálibokra nemzetközileg kiszabott szankciók miatt sajnos helyileg mindenki szenved – fogalmazta meg a News24.

Semmi rosszat nem tett ez az ember. Egy évtizeden keresztül segítette az afgán embereket, és nem érdemli meg ezt a bánásmódot. Mark Illinois állam polgára. Vannak szülei és testvére is. Családja két gyomorszorító éve imádkozik az életéért, nem tudván, hol és hogy van. A tálibok részéről az, hogy ártatlan civileket ejtenek rabul és tartanak fogva, elfogadhatatlan könyörtelenség és gyávaság. Követeljük azonnali szabadon engedését! Tárgyalásnak nincs helye

– mondta az amerikai elnök. Mark családjának és minden más olyan családnak, amely hasonló helyzetben van, Biden azt üzente, az ő ideje alatt biztosak lehetnek abban, hogy törekszenek minél több, jogtalanul külföldön fogva tartott amerikai állampolgárt hazajuttatni.

Rovatok