Index Vakbarát Hírportál

Erzsébet királynő olyan konkrétan beszélt a trónutódlásról, mint még soha

2022. február 6., vasárnap 15:50 | aznap frissítve

Utódlásáról is említést tett Erzsébet királynő a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében. Az uralkodónő első ízben fejezte ki azt a kívánságát, hogy Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné felvegye majd a királynéi címet a trónöröklés után.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez II. Erzsébet királynő néhai férje, a századik születésnapja előtt nem sokkal, tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg esetében is.

Kamillának Károly walesi herceg második feleségeként kijár a királyi fenség cím azóta, hogy 2005-ben összeházasodott a trónörökössel. Annak idején viszont azt a döntést hozták, hogy Kamilla a cornwalli hercegné rangját veszi fel. A trónörökös felesége jogot formálhatna ezenkívül a walesi hercegnéi rangra is, Kamilla azonban erről már az esküvő előtt lemondott, tekintettel Károly első feleségére, az 1997-ben tragikus autóbalesetben elhunyt Diana hercegnére, aki korábban viselte ezt a címet.

Arról viszont, hogy Károly trónra lépése után Kamilla felvegye-e „Queen Consort” címet, a hercegi pár esküvője óta folyamatos a vita a brit társadalomban és a sajtóban, különösen annak fényében, hogy Károly és Kamilla viszonya akkor kezdődött, amikor a trónörökös még házasságban élt Diana hercegnével.

Diana halála után Kamilla – addig sem túl nagy – népszerűsége mélypontra zuhant: a britek a korabeli felmérések szerint hallani sem akartak arról, hogy Károly házasságtörő kedvese – akit Diana bizalmas körben általában csak úgy emlegetett, hogy „az a rottweiler” – majdan királynéi rangban üljön férje mellett a trónon. A közhangulat Kamilla iránt azonban jelentősen enyhült az elmúlt évtizedekben, és most már a britek többsége elismeréssel adózik a cornwalli hercegné kitartó hűségének és a királyi család magas rangú tagjaként végzett jótékonysági tevékenységének.

Ugyanennek az elismerésének adott kifejezést II. Erzsébet királynő is most. A platinajubileumi üzenetben a királynő első ízben szólt ennyire konkrétan saját utódlásáról is, megnevezve majdani királyként elsőszülött fiát, a 74. életévében járó Károly herceget. Ezenkívül kiemelte Kamilla hercegné „hűséges szolgálatát”, és úgy fogalmazott: őszinte kívánsága az, hogy „amikor eljön az idő”, és fia, Károly herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz, Kamilla a Queen Consort címet viselhesse.

II. Erzsébet királynő hangot adott azon meggyőződésének is, hogy amikor fia lesz a király, népe ugyanúgy támogatja majd Károlyt és feleségét, ahogy őt is támogatta uralkodásának eddigi hét évtizede alatt.

II. Erzsébet királynő lett vasárnap az évezredes angol-brit monarchia első olyan uralkodója, aki 70 esztendőt töltött a trónon, és így megérte platinajubileumát. Az uralkodási rekordot már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Azt addig a napig üknagymamája, az 1901-ben 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal. A királynő 70 éves pályafutását ebben a cikkünkben tekintettük át részletesen

II. Erzsébet édesapja, VI. György király 1952. február 6-án 57 esztendősen elhunyt, és idősebbik leánya, az addigi Erzsébet hercegnő attól a naptól az Egyesült Királyság uralkodója. Vasárnap kiadott platinajubileumi üzenetében a királynő közölte: az évforduló alkalmából megújítja 1947-ben még hercegnőként tett fogadalmát, amelyben megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

(via MTI) 

Rovatok