Index Vakbarát Hírportál

Egy teljes invázióhoz elegendő orosz haderő hetven százaléka áll az ukrán határon

2022. február 6., vasárnap 11:13

Oroszország már a teljes körű invázióhoz szükséges katonai haderő 70 százalékát állomásoztatja az ukrán–orosz határon. Amerikai hírszerzések szerint ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnöknek február közepén lehetősége lesz a totális támadás elindítására.

Oroszország egy teljes körű invázióban gyorsan felülkerekedne az ukrán katonaságon, és elfoglalná Kijevet, az ukrán fővárost. Az amerikai becslések szerint ez mintegy 50 ezer civil életébe kerülne. Ugyanakkor Ukrajna megszállása és megtartása már nagyobb gondot okozna Moszkvának.

Az orosz–ukrán határon két hete még 60, pénteken már 83 különlegesen kiképzett zászlóalj állomásozott. Oroszország különböző részeiről pedig további tizennégy zászlóalj még úton van Ukrajna felé – közölte a Guardian.

Az amerikai hírszerzések szerint Oroszország 110-130 zászlóaljat vethet be egy totális támadás indításakor, de Vlagyimir Putyin erről bármikor másként dönthet. Ez akár 150 ezer katonát is jelenthet, amire Oroszországnak Ukrajna megtámadásához szüksége lehet. Az orosz–ukrán határon már több mint 100 ezer orosz katona állomásozik, a következő hetekben pedig a hadsereg elérheti a támadáshoz szükséges létszámot. 

(Borítókép: Orosz hadsereg gyakorlatozik 2022. január 26-án. Fotó: Sergey Pivovarov / File Photo / Reuters)

Rovatok