Index Vakbarát Hírportál

Kibuktak az állami intézmények, akár hetven százalékkal drágulhat a lakossági gáz- és villanyár a horvátoknál

2022. február 7., hétfő 16:45 | aznap frissítve

A közintézményeknél az okozta a döbbenetesen magas januári gázszámlát, hogy a felelős állami hivatal fix ár helyett tőzsdei, változó áron szerezte be a földgázt.

A januárban kiállított rendkívül magas földgázszámlák megdöbbentették az állami intézmények vezetőit, de az igazi sokk februárban következhet, amikor további harminc százalékkal drágulhat a fűtés – írta a Jutarnji list című horvát napilap.

Tomislav Ćorić horvát gazdasági miniszter hétfőn ezzel kapcsolatban a sajtónak úgy nyilatkozott: „Ilyen magas gázáremelkedésre senki sem számított, és nem is lehetett előre látni.” Hozzátette: a központi állami hivatal 2016 óta nem fix, hanem változó áron szerzi be a földgázt, ami eddig optimálisnak bizonyult.

A lap külön megemlítette a kórházakat, amelyek a rezsiárak növekedése nélkül is fulladoznak az adósságban. Zágráb egyik legnagyobb kórháza, a Dubrava Klinikai Kórház januárban 3,8 millió kunás (177 millió forint) fűtésszámlát kapott, amely tavaly ugyanebben az időszakban még nyolcszázezer kuna (37,4 millió forint) volt – írták.

Ugyanebből a közbeszerzésből kapnak gázt a minisztériumok, az állami hivatalok, a kormány, a parlament, az államfői hivatal, a szociális intézmények és az idősotthonok, továbbá a bíróságok és a kulturális intézetek is – emlékeztet a lap, hozzátéve, hogy februárban ezek az intézmények újabb ársokkal szembesülnek majd.

Április 1-jétől a lakossági gáz- és villanyár is emelkedik, egyes becslések szerint akár hetven százalékkal.

Bár a kormány még nem állt elő a földgáz világpiaci árának robbanásszerű emelkedéséből fakadó drágulás ellensúlyozására szánt kész intézkedéscsomaggal, de részleteket már közölt a készülő tervezetről.

Az intézkedések három területet ölelnek majd fel: Zágráb növeli a szociális juttatásokat a rászorulók számára, felülbírálja azokat a tételeket, amelyek hozzájárulnak a gáz és a villany végső árához, valamint csökkentik az általános forgalmi adót. Jelenleg a gáz áfakulcsa 25, a villanyé 13 százalékos.

(Borítókép: A horvát parlament épülete Zágrábban. Fotó: Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok