Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki lehet Emmanuel Macron legfőbb kihívója

2022. február 7., hétfő 14:48

A jobbközép Köztársaságiak jelöltjével, Valérie Pécresse-szel kerülne szembe az áprilisi francia elnökválasztás második fordulójában Emmanuel Macron elnök egy friss felmérés szerint.

Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök támogatottsága 24 százalékon áll az Ipsos Sopra Steria felmérése szerint, amiről a Bloomberg számolt be hétfőn.

Valérie Pécresse, a Köztársaságiak jelöltje 16,5 százalékra számíthat az áprilisi elnökválasztás első fordulójában. A felmérés szerint a második fordulóban Macron 53, jobbközép kihívója pedig 47 százalékot szerezhet.

Macron – aki hivatalosan még mindig nem jelentette be az indulását – két százalékpontot vesztett az előző havi felméréshez képest.

Ami a Pécresse-től jobbra álló jelölteket illeti, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és Éric Zemmour publicista, az általa alapított Visszahódítás (Reconquête) párt politikusa egyaránt 14 százalékon áll.

A Bloomberg beszámolt arról is, hogy a fogadóirodák a héten már 72,2 százalékosra teszik Macron újraválasztási esélyeit, míg múlt héten 71,7 százalékot mondtak.

A napokban hozta nyilvánosságra a BFM hírtévé az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérését, amely szerint Emmanuel Macron mindhárom esélyes jobboldali jelöltet, Marine Le Pent, Valérie Pécresse-t és Eric Zemmourt is legyőzné az elnökválasztás második fordulójában, ha most tartanák a választást.

Az MTI korábbi összefoglalója szerint a felmérés arra is felhívta a figyelmet, hogy a választóknak egyelőre csak 62 százaléka biztos abban, hogy kire szavaz, és csak 55 százalékuk mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni. Legstabilabb Le Pen tábora (75 százalék) Macron szavazói előtt (72 százalék). A francia elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

(via Bloomberg)

(Borítókép: Valérie Pécresse 2022. január 7-én. Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters)

Rovatok