Index Vakbarát Hírportál

Washingtonban tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka a Pentagonnal

2022. február 8., kedd 09:47

A szövetséges országok között folyamatos a kommunikáció és az információk megosztása a Balkánon, illetve az orosz–ukrán határon kialakult helyzettel kapcsolatban is – mondta a közmédiának Ruszin-Szendi Romulusz. A Magyar Honvédség parancsnoka még hétfőn tárgyalt Washingtonban Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Az altábornagy elmondta: megbeszélték, ki hogyan látja a helyzetet, illetve azt is, hogy a feleknek milyen feltételezéseik vannak a jövőre nézve.

Ruszin-Szendi Romulusz megjegyezte, hogy azért van szükség a szövetségesek közötti folyamatos információcserére, mert ezután a NATO és a nemzetek is fel tudnak készülni a „lehetséges cselekvési változatokra” a katonai elemzők segítségével.

A katonai vezető azt is elárulta, hogy amerikai vezérkari főnök 16 év óta először fogadta a magyar hadsereg parancsnokát, ami Ruszin-Szendi Romulusz szerint annak köszönhető, hogy Magyarországon nemcsak beszélnek a haderőfejlesztésről, hanem képesek tényekkel is igazolni a fejlesztéseket, illetve a képességnöveléseket.

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa szintén hétfőn tárgyalt Washington D.C.-ben Gregory M. Kausnerrel, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével.

A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a koronavírus-járvány következtében kialakult csiphiány súlyosan érinti a hadiipart, azon belül is a GPS-alapú helymeghatározó eszközök gyártását, amely minden haditechnikai eszköz lelkét jelenti.

Próbáltunk összerakni egy közös stratégiát, hogyan lehet iparfejlesztéssel ellensúlyozni a kínai függést a NATO szövetségi keretein belül

– fogalmazott Maróth Gáspár. A kormánybiztos arról is beszámolt, hogy az amerikai fél megköszönte Magyarország erőfeszítéseit a hadianyaggyárak fejlesztésével kapcsolatban, amelyek meghatározó képességelemét fogják jelenteni a NATO-erőknek a teljes európai hadszíntéren. Hozzátette: Magyarország komoly elismerést kapott a hadiipari fejlesztések terén elért eredményei miatt is.

Rovatok