Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Spanyolországban megszűnik a kötelező szabadtéri maszkviselés. A rendelet csütörtöktől érvényes, és az oktatási intézmények udvaraira is vonatkozik. Zárt térben a maszk továbbra is kötelező lesz, valamint az olyan tömeges, szabadtéri rendezvényeken is, ahol nincs ülőhely, vagy nincs másfél méter az ülőhelyek között.

    A sportrendezvényeken a kiadható ülőhelyeket idáig a rendezvényt tartó létesítmény maximális befogadóképességének 75 százalékára korlátozták, ezt most felemelik 85 százalékra – jelentette az MTI.

    Ezek az enyhítések annak tudhatók be, hogy a regisztrált koronavírusos megbetegedések, a kórházakban ápoltak száma és a halálesetek is péntek óta erősen lefelé ívelnek.

  • A korábban lezárt Ambassador Bridge határátkelőt Kanada és az Egyesült Államok között kedden megnyitották.

    A Kanadában tüntető kamionsofőrök leparkolt járműveikkel elállták hétfő óta az Ambassador Bridge határátkelőt, ezzel minden kimenő és bejövő forgalmat semlegesítettek. Az útvonal kulcsfontosságú szállítási pont a két ország között, így az elégedetlen kamionosok a gazdaságot is korlátozták. Naponta átlagosan negyvenezer ember és 323 millió amerikai dollár értékű áru halad át itt – írta a BBC News a kanadai elnök által kedden közölt elemzésekre hivatkozva.

    Ottawa már vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a protestálók miatt, és ez a helyzet továbbra is fennáll.

  • Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 77 millió megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi két évben. Koronavírusban és szövődményeiben csaknem 908 ezer fertőzött halt meg.

    Kalifornia államban már 8,8 millióhoz közelít a regisztrált esetek száma. Texasban 6,5, Floridában 5,6 millió a nyilvántartott megbetegedések száma – közölte a CNN. Kaliforniában 81 ezer, Texasban 80, Floridában 66 ezer halálos áldozatot követelt a kór. Ugyanakkor Alaszkában és Hawaiin 228-228 ezer a fertőzöttek száma, csaknem 1100, valamint 1200 ember halt meg a betegségben.

    A legutóbbi kéthetes periódust elemezve az derül ki, hogy például Alabama, Connecticut, Kalifornia, Michigan államokban több mint hetven százalékkal esett vissza a fertőzések száma. Ellenben Dél-Karolina államban több mint hatvan százalékkal nőtt az új esetek száma.

  • Svédországban több mint 67 ezer új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt négy napban. A skandináv országban keddenként és péntekenként közlik az adatokat. Az igazolt megbetegedések száma meghaladja a 2,3 milliót.

    A járvány kezdete óta 16 244 beteg halt meg a skandináv államban, az utóbbi négy napban 64 ember – írta a thelocal.se. Csaknem 9000 Covid-pácienst kellett intenzív osztályon kezelni az elmúlt csaknem két évben, péntekhez képest hatvannal nőtt ez a szám.

    Svédországban 7,7 millió polgár kapott legalább egy adag védőoltást a koronavírus ellen. Eddig 7,5 millióan már a második dózist is felvették a 12 év felettiek közül. Akik már legalább két adagot kaptak, a 12 éven felüli népesség több mint 80 százalékát teszik ki, de a három oltásban részesülők aránya is 50 százalék fölött van.

  • Egy japán cég piacra dob egy szájon át szedhető gyógyszert, amely hatékony lehet a koronavírus ellen. A Shionogi & Co. cég bízik abban, hogy hamarosan az értékesítéshez szükséges engedélyek birtokában lesz. Ez az első gyógyszergyár Japánban, amely ilyen jellegű készítményt gyárthat – írta a japan.news.com.

    Márciusra akár egymillió darabot is előállíthatnak a koronavírus elleni tablettából, áprilistól pedig tízmillió darabot gyárthatnak havonta. A cég azt állítja: a gyógyszer biztonságos és hatékony. Ezt szerintük alátámasztják kísérleteik is.

    A tokiói kormány pénzügyi támogatást ad a cégnek a medicina előállítására.

  • Országszerte rendőrségi akciókat tartottak a kórházakban, ahonnan összesen 3300 hamisított oltási igazolás került elő, amelyek közül háromszázat külföldi állampolgárok nevére állítottak ki – számolt be róla a bolgár belügyminisztérium.

    A balkáni ország a járvány ötödik hullámával küzd, amelyet az omikron-variáns váltott ki. Iva Hrisztova, a fertőző és parazitás megbetegedések szófiai központjának igazgatója szerint mostanra tetőzött a járvány.

    Az utóbbi 24 órában 8012 új fertőzöttet regisztráltak a 6,5 millió lakosú országban. Csaknem 30 százalékos átoltottsági aránnyal Bulgária az Európai Unió tagállamai között az utolsó helyen áll. A járvány kitörése óta az egymilliót is meghaladja az azonosított fertőzöttek száma, akik közül csaknem 34 ezren hunytak el a vírus által okozott Covid–19 betegségben.

    (MTI)

  • Szerbiában ismét növekszik a friss fertőzöttek száma, csaknem 14 ezer új esetet vettek nyilvántartásba az utóbbi 24 órában– írta a pannonrtv.com. Pénteken 12 800 megbetegedést regisztráltak. Igaz, akkor az elvégzett tesztek csaknem fele pozitív lett, most a 40 százaléka sem. Az igazolt esetek száma megközelítette az 1,8 milliót a szomszédos államban.

    A Covid-19 kórban és szövődményeiben 59 beteg halt meg hétfőn.

    A szerbiai egészségügyi intézményekben jelenleg csaknem 4500 beteget kezelnek, közülük 168 fertőzött szorul mesterséges lélegeztetésre. Pénteken mintegy 4200 Covid-pácienst kellett kórházban ápolni.

  • Számos ellenőrizetlen és a valóságot nélkülöző információ olvasható az interneten, ami egy világjárvány idején különösen veszélyes tud lenni. Az álhírterjesztők gyakran nincsenek tisztában tetteik következményeivel, pedig nemegyszer már emberéletekbe került a tevékenységük. A szlovák rendőrséget alaposan leterheli, hogy felkutassa és felelősségre vonja a rémhírek terjesztőit – tájékoztat róla az Új Szó. 

    Sokkoló képekkel – például fehér koporsókkal, amelyeken az oltásnak áldozatul esett gyermekek neve szerepel, miközben egy „szakértő” azt állítja, hogy az oltóanyagban olyan mérgek vannak, amelyek szív- és agygyulladást vagy szervi károsodást okoznak – manipulálnak a világhálón a Magyarországgal szomszédos országban. A hatóság a nyomára bukkant egy nőnek, aki arról írt a fórumán, hogy valaki pénzt ajánl, ha a halál okaként a koronavírust jelöli meg, és három nyugdíjas meghalt az oltás után.

    Én csak hallottam ezeket a dolgokat, sajnálom az egészet 

    – mondta a nő, amikor a rendőrök kopogtattak nála. 

    A súlyos alapbetegségekkel rendelkező, koronavírussal fertőzött személyek közül sokan bevallották, hogy azért nem oltatták be magukat, mert hittek a téves információkban. Az egyik esetben egy kritikus állapotban lévő oltatlan beteg fenyegetően utasította az egészségügyi dolgozókat, mielőtt lélegeztetőgépre került, hogy nem akarja felvenni az oltást, majd néhány nappal később meghalt. 

    Hírhedtté vált a cseh énekesnő, Hana Horká esete is, aki szándékosan fertőződött meg koronavírussal, hogy immunitást szerezzen, és ne kelljen beoltatnia magát, azonban nem volt elég erős ehhez a szervezete, és belehalt a betegségbe. 

    (Új Szó)

  • Egyesek már a járvány vége, míg mások az oltási bónusz megszűnése miatt nem jelentkeznek a Covid–19 betegség elleni vakcina felvételére, így jelentősen visszaesett az oltások száma Szlovákiában – adta hírül a Paraméter. 

    Az elmúlt hetekben a vakcina harmadik adagja iránt volt nagyobb az érdeklődés a Magyarországgal szomszédos országban, ahol naponta már kevesebb mint ezer első vakcinát adnak be, ezt az egészségügyi minisztérium is megerősítette. Emellett arról is beszámolt a tárca, hogy hamarosan fokozatosan megszüntetik a nagy kapacitású oltóközpontokat, és elsősorban a kórházak oltópontjai fognak működni, emellett pedig a körzeti orvosok is oltanak majd.

    Barbara Lásticová szociálpszichológus szerint az embereket már csak egy újabb, erősebb és halálosabb vírusmutáció győzné meg az oltás fontosságáról. 

    (via Paraméter)

  • Phenjan növeli a járványkezelésre fordított büdzsét Kim Dzsongun vezető óhajának megfelelően. 

    Az észak-koreai vezér ugyanis azt szeretné, ha a járványkezelés „fejlettebb és emberközpontúbb” lenne. 

    Az intézkedéscsomagot a parlament hétfőn hagyta jóvá, röviddel azután, hogy két év után újraindult a vasúti közlekedés (és ezzel az áruszállítás) Észak-Korea és Kína között. A lezárás, amelyet Phenjan a járvánnyal indokolt, súlyos gazdasági problémákat váltott ki az ázsiai remetekirályságban. 

    A hivatalos közlések szerint 33 százalékkal növelik a járvány elleni védekezésre szánt pénzeket, de ezt nem számszerűsítették, és az sem világos, eddig miként védekeztek, és ezentúl hogyan védekeznek emberközpontúbban. A hivatalos álláspont szerint nem is volt járvány Észak-Koreában.

    Annyit még hozzátett az észak-koreai állami hírügynökség, hogy az ország teljes éves költségvetésének 15,9 százaléka ment el tavaly atomprogramra, és ugyanennyit szánnak katonai programokra az idén. 

    (AP)

  • Új-zélandiak százai tiltakoznak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen. Gyakorlatilag blokád alá vonták a wellingtoni parlament épületét övező utcákat, írta a Reuters.com. Az ötletet minden bizonnyal a hasonszőrű elveket valló kanadaiaktól csenték. Még a mozgalmukat is éppen úgy hívják, mint a kanadai demonstrálókét: A szabadság konvoja.

    Az új-zélandi kormányfő nem találkozott a tüntetőkkel; Jacinda Ardern úgy fogalmazott: a tiltakozók nem képviselik a társadalom többségének álláspontját. Hozzáfűzte: az új-zélandiak többsége mindent megtesz azért, hogy maga és mások biztonságát is megőrizze, azaz betartja a szükséges korlátozó intézkedéséket.

    Új-Zélandon eddig mintegy 18 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, 53 beteg halt bele a fertőzésbe. A tervek szerint Új-Zéland októberre nyithatja meg határait a külföldi látogatók előtt.

  • Csaknem duplájára nőtt a Pfizer bevétele tavaly, nyeresége pedig több mint kétszerese lett az egy évvel korábbinak a gyógyszeripari konszern honlapján publikált éves beszámoló alapján.

    A cég 81,3 milliárd dollár bevételre tett szert 2021-ben, 92 százalékkal magasabbra az előző évinél. A negyedik negyedéves bevétel 23,8 milliárd dollár volt, 105 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Comirnaty Covid-vakcina és a Paxlovid Covid-gyógyszer nélkül az éves bevétel hat százalékkal nőtt, 44,4 milliárd dollárra, a negyedik negyedéves pedig két százalékkal lett alacsonyabb.

    A gyógyszergyár éves nyeresége 21,9 milliárd dollár lett a 2020-as 9,2 milliárd dollár után, a negyedik negyedéves pedig 3,39 milliárd dollár az egy évvel korábbi 847 millió dollár után. Az egy részvényre jutó éves nyereség 4,42 dollár, 96 százalékkal magasabb az előző évinél, a negyedéves pedig 1,08 dollár, 152 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

    Vakcinákból 42,6 milliárd dollár bevétele származott tavaly a Pfizernek a 2020-as 6,5 milliárd dollár után. A negyedik negyedévben pedig 13,9 milliárd dollár a 2020 negyedik negyedévi kétmilliárd után.

    Amennyiben a tervezett, egy részvényre jutó nyereséget sikerül elérni, az a legnagyobb lesz a vállalat történetében

    – kommentálta az idei eredménytervet Frank D’Amelio pénzügyi igazgató. Mindezek ellenére a vállalat részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban a piacok keddi nyitása előtt két százalékot veszített az árfolyamából. 

    (MTI)

  • Romániában több mint 36 ezer fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában. A tesztek csaknem harmada lett pozitív. A szomszédos országban az igazolt betegek száma túllépett a 2,4 millión, közülük 76 ezren újrafertőződtek.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 185 ember halt meg hétfőn, csaknem nyolcvan százalékuk oltatlan volt, írta a Maszol.ro portál. Az utóbbi két évben majdnem 61 ezer ember veszítette az életét a fertőzésben Romániában.

    Ugyanakkor a pandémia kezdete óta kétmillióan legyőzték a kórt.

    Jelenleg több mint 11 ezer embert kell kórházban kezelni, közülük 843 kiskorú. Intenzív osztályon 1123-an vannak, a súlyos állapotban lévők között 22 gyermek is van.

  • Szlovákiában több mint 19 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A minták fele pozitív lett.

    A koronavírusban és szövődményeiben 22 beteg halt meg, közölte a Körkép.sk. A szomszédos országban megközelítette a 18 ezret a járvány halálos áldozatainak száma.

    Jelenleg mintegy 2200 fertőzöttet kell kórházban ápolni. Közülük 297 beteget intenzív osztályon kell gondozni, 140 Covid-páciens pedig lélegeztetőgépre szorul. Az egészségügyi intézményekben kezeltek 75 százaléka nem kapott védőoltást, vagy csak egyet.

    Eddig 2,8 millió polgár vett fel a védőoltásból legalább egy dózist.

  • Ukrajnában több mint 34 ezer friss fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Ebből csaknem nyolcszázat Kárpátalján. A szomszédos országban már 4,3 millió az igazolt megbetegedések száma. Az aktív betegek létszáma megközelítette az 544 ezret.

    A Covid–19 és szövődményei miatt 255 beteg halt meg hétfőn, írta a Kárpátalja.ma. A járvány kezdete óta már csaknem 102 ezer ember veszítette életét a vírusfertőzésben.

    Egy nap leforgása alatt mintegy 15 ezren gyógyultak meg a kórból. Az utóbbi két évben már 3,7 millióan felépültek a fertőzésből.

  • Azok a hatvan év feletti ukránok, akiket beoltottak koronavírus ellen, ingyen okostelefont és kedvezményes tarifacsomagot kapnak – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Az elnök szerint ez nagy segítséget jelent az idősek digitális felzárkóztatásában is, amellett hogy ezzel próbálják növelni az oltási kedvet az országban.

    Jelenleg Ukrajnában működik az eSupport program, amely ezer hrivnya (körülbelül 11 ezer forint) kifizetését írja elő a 14 év feletti beoltott ukránoknak – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Csökkenésnek indult a súlyos Covid–19-megbetegedések száma Izraelben, emellett tovább csökken a koronavírusos fertőzöttek száma is – jelentette az egészségügyi minisztérium kedden.

    A két nappal ezelőtti, a koronavírus megjelenése óta mért legmagasabb értékről lefelé mozdult el a kórházi ellátást igénylő, súlyos koronavírusos betegek száma, kedden 1161 súlyos esetet tartanak nyilván az összesen 2678 kórházban ápolt, koronavírusban szenvedők közül. Lélegeztetőgép segítségére szorul 288 beteg, és 21 embert próbálnak megmenteni műtüdővel.

    Hétfőn csaknem kétszázezer teszt elvégzésével 43 852 új vírushordozót azonosítottak 24,1 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg összesen 318 291 aktív esetet tartanak számon Izraelben, mellettük 44 223-an házi karanténban tartózkodnak, mert fertőzöttel érintkeztek – írja az MTI.

  • Egy nap alatt 20 185 új koronavírusos beteget szállítottak kórházba Oroszországban, ami 86,2 százalékos növekedést jelent az előző naphoz képest – közölte kedden az orosz szövetségi operatív törzs.

    Az ország 85 régiójából 77-ben nőtt a kórházi felvételek száma, hétben csökkent, egyben pedig változatlan maradt. Az igazolt fertőzöttek száma 165 643-mal 13 147 666-ra nőtt, a haláleseteké 698-cal 336 721-re emelkedett – számolt be az MTI.

  • Már csak minden tizedik koronavírusos beteg kerül kórházba Ukrajnában – nyilatkozta Viktor Lyashko, az ukrán Egészségügyi Minisztérium vezetője. Elmondása szerint az oltásnak köszönhetően a napi 40 ezer esetből legfeljebb 4 ezer ember kerül kórházba az országban.

    A 2021 őszén tomboló járványhullám idején minden negyedik páciensnél fordultak elő súlyos szövődmények, és igényeltek kórházi ápolást.

    Jelenleg Ukrajnában a Covid-betegek számára fenntartott, oxigénnel felszerelt kórházi ágyak 40,9 százaléka foglalt – írja a Korrespondent ukrán hírportál.

  • Megérkezett Szerbiába a Pfizer gyógyszergyártó cég koronavírus elleni készítménye, a Paxlovid, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítására lehet használni – számolt be az MTI.

    A szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint a gyógyszer beszerzéséről tavaly év végén állapodott meg Szerbia a gyógyszergyártó céggel. A Paxlovid alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyta.

  • Amerikai szakértők szerint Kína autoriter víruskezelési megoldása nem ér majd sokat az omikron-variánssal szemben.

    Az omikront megpróbálni megállítani olyasmi, mint az, ha a szelet akarnánk megakadályozni abban, hogy fújjon

    – mondja Michael Osterholm epidemiológus, az amerikai Center for Infectious Disease Research and Policy igazgatója.

    Szerinte ezt a variánst nem fogja tudni megállítani Kína zéró-Covid-rendszere. Sőt, az ország lakossága veszélyben lehet az omikron miatt, mivel a Sinovac és Sinopharm vakcinái nem annyira hatékonyak a törzs ellen. Ráadásul az, hogy eddig nagyon jól haladtak a terjedés megakadályozásával, azt eredményezi, hogy sokan védtelenek a variáns ellen – számolt be az NBC News.

    Kínában januárban fedezték fel az első omikron-esetet, ezután még inkább megerősítették a védelmi intézkedéseket.

  • Neil Young arra biztatja a Spotify alkalmazottait, hogy hagyják ott a vállalatot, mielőtt „felzabálná a lelküket” – jelentette a Bloomberg.

    Az énekes azt mondta, hogy a probléma valójában nem Joe Rogan podcastja, hanem David Ek, a vállalat vezérigazgatója.

    Azt üzenem a világ zenészeinek és alkotóinak, hogy találniuk kell egy jobb helyet a Spotifynál, ami otthona lehet az alkotásaiknak

    – nyilatkozta Neil Young. A Spotify Neil Young teljes életművét eltávolította oldaláról, két nappal azután, hogy az énekes egy, a weboldalán megjelentetett levélben azt kérte, hogy katalógusát vegyék le a platformról, ugyanis „álhíreket közöl az oltásokról”.

  • Benyújtotta a Pfizer a szükséges dokumentációt az öt éven aluliak számára készített oltásra az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságához, az FDA-hez. A vakcina február végétől válhat elérhetővé.

    Ez lesz a hat hónapos kortól ötéves korig terjedő korcsoport első elérhető oltóanyaga – írja a Washington Post. A gyógyszercégek kétdózisú oltóanyag engedélyezési folyamatát kezdeményezték, azonban Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója azt mondta, az oltásból három adagra lesz szükség.

    Továbbá a Pfizer és a BioNTech a vakcina 3 grammos dózisát teszteli a legkisebb korosztályban, az 5–11 éveseknél a 10 mikrogrammos dózist, a 12 évnél idősebbeknél pedig a 30 mikrogrammos adagot.

  • A demokrácia megbénításával vádolta meg hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen több mint egy hete tüntetőket, és a demonstrációk beszüntetését követelte – számolt be az MTI. Bár Trudeau a törvényhozás soron kívül összehívott ülésén leszögezte, hogy a kanadaiaknak joguk van tüntetni, ám hangsúlyozta: nincs joguk megbénítani a gazdaságot, sem pedig az emberek mindennapi életét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tüntetések szimbólumai között felbukkant a horogkereszt is. Trudeau először jelent meg nyilvánosan azóta, hogy január 31-én elkapta a koronavírust.

    Az ülésen részt vett Ottawa polgármestere, Jim Watson, valamint a főváros rendőrfőnöke, Peter Sloly is. Watson elismerte, hogy egyelőre nem sikerült helyreállítani a rendet a fővárosban, és hozzátette, hogy a rendőrség a környékbeli városokból erősítést kapott. Watson emellett a tiltakozó sofőrök gyakori dudálását „pszichológiai hadviselésnek” nevezte, és azt vetette a tüntetők szemére, hogy megfélemlítik a környéken élőket.

    Helyszíni beszámolók szerint több házból mindeközben „Menjetek haza, idióták!”, valamint „Az oltás életeket ment” feliratú táblákat lógattak ki. Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök az ellen a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, amennyiben az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a demonstrálók azt akarják elérni, hogy „az élet térjen vissza a normális kerékvágásba”.

    A polgármester vasárnap szükségállapotot hirdetett, a hatóságok pedig azt közölték, hogy szombat óta több mint 450 bírságot szabtak ki, a többi között közúti veszélyeztetésért és rendzavarásért. Több embert őrizetbe vettek, és csaknem száz büntetőeljárást indítottak a tüntetésekkel kapcsolatban.

  • Tanulmányok szerint a beoltottaknak jobb az immunválaszuk az omikron-variáns esetében, mint azoknak, akik még nem kaptak oltást. A tünetek is lehetnek eltérőek ennél a variánsnál, annak függvényében, hogy valaki megkapta-e a vakcinát, vagy sem – írja az India Times.

    Az oltottaknál fejfájás, orrfolyás, ízületi fájdalom és torokfájás jelentkezhet. Az oltatlanok tünetei gyakran súlyosabbak. Náluk légzési nehézség és légszomj is felléphet.

    A teljesen beoltott embereknél egy-két napig tarthat a betegség, a be nem oltottaknál öt vagy ennél több napig is fennállhatnak a tünetek – mondja Peter Chin-Hong, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere.

  • A beoltottaknak Kaliforniában jövő héttől már nem kell beltérben maszkot hordaniuk – írta meg Kalifornia állam Berkeley városának egyik helyi lapja, a Patch.

    Az államban volt az Egyesült Államok egyik legszigorúbb maszkviselési kötelezettsége, amit azért lehet feloldani, mert az omikron-variáns által okozott téli hullám a végéhez közeledik.

    Az állam központi intézkedése azokra a megyékre vonatkozik, amelyek nem hoztak hatáskörükben saját szabályokat, mint például Central Valley, San Diego, Orange County vagy Riverside County. Az állam legnépesebb megyéi, mint például Los Angeles fenntartják a szigorú szabályokat, bár San Francisco már korábban enyhítette őket.

  • Ötvenöt poszt-Covid-tünetet azonosított egy nemzetközi vizsgálat. A kutatás alapján a legfőbb poszt-Covid-tünet a betegségen átesettek 58 százalékánál a fáradékonyság. Ez a tünet akár száz nappal a fertőzés kezdete után is kitarthat. Emellett jelentkezhet fájdalom, alvászavar, memóriaromlás, fizikai vagy szellemi terhelésre pedig romlanak a panaszok.

    A koronavírus-fertőzés után a neuropszichiátriai (fejfájás, figyelemzavar, szaglászavar) tünetek is sűrűn előfordulnak. De a betegek negyedénél hosszan tartó (akár negyedévig) hajhullás is megfigyelhető.

    Légúti (nehézlégzés, köhögés) tünetek is maradhatnak. Ezek a tüdőben nyomot hagynak, mivel a korábbi fertőzöttek 34 százalékánál eltéréseket mutatnak a röntgen- és a CT-vizsgálatok.

    A kutatásból kiderül, hogy sokan depressziósak lesznek, valamint szoronganak, és poszttraumás stressz szindróma is megjelenhet náluk.

  • A kínai szervezők az eddiginél több nézőt hívnak majd meg a pekingi téli olimpia egyes eseményeire, mivel keddi bejelentésük szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet teljes mértékben az ellenőrzésük alatt van a kialakított buborékrendszerben – számolt be az MTI.

    Az ötkarikás eseményre a helyi lakosok sem vásárolhatnak jegyeket, a szervezők ezzel is szerették volna megakadályozni vagy legalább lassítani a vírus terjedését.

    A pekingi szervezőbizottság azonban most kiválasztott egy meghatározott létszámú közönséget olyan személyek közül, akik már az elmúlt hetekben is ellenőrzés alatt voltak, és az eseményekre való bejutáshoz még át kell esniük néhány szigorú járványügyi vizsgálaton.

    A következő lépésünk az, hogy – figyelembe véve az igényeket – be fogunk juttatni a versenyekre nagyobb létszámú közönséget, mert a zárt buborékrendszerben maximálisan az ellenőrzésünk alatt tartjuk a vírushelyzetet

    – mondta Huang Csun, a szervezőbizottság vírusmegelőzési és ellenőrzési irodájának igazgatója.

    A szakember közlése szerint a nézők a sportolóktól és az olimpián dolgozó más hivatalos személyektől elkülönítve lépnek majd be a létesítményekbe, és távoznak onnan, a helyszíneken pedig a számukra előzetesen kijelölt ülőhelyeket foglalhatják csak el.

    Ezenkívül több koronavírusteszten is át kell esniük, valamint hetekre visszamenőleg be kell mutatniuk az egészségi állapotukról szóló jelentést, továbbá az eseményt követően is hetekig ellenőrzés alatt lesznek.

  • A koronavírus „titokzatos variánsát” fedezték fel a szennyvízrendszerben, Kalifornia államban – írja a kaliforniai Berkeley városának egyik helyi lapja, a Patch.

    Hasonló variánsokat találtak már más városok csatornarendszerében, köztük New York Cityben is. A vírusfragmentumokon új mutációkat találtak.

  • Újabb játékos koronavírustesztje lett pozitív az orosz női jégkorong-válogatottban, így már nyolcan nem állnak rendelkezésre a pekingi téli olimpián – számolt be az MTI. Ezúttal a csatár Polina Bolgarjeva fertőződött meg a koronavírussal, aki hétfőn játszott a Kanada elleni csoportmérkőzésen, amely egy óra csúszással kezdődött.

    Az eset azért különösen érdekes, mert a tengerentúli válogatott eleinte nem akart kiállni, mivel a koronavírus-problémákkal küzdő oroszok aznapi tesztjeinek eredménye még nem érkezett meg. Végül egyórás várakozás után az a döntés született, hogy mindkét csapat játékosai a rácsos fejvédő alá maszkot vesznek fel, így nem kell törölni az összecsapást.

    A 6–1-es kanadai sikerrel zárult meccs közben megérkeztek az eredmények, és mivel valamennyi negatív volt, ezért az oroszok a harmadik harmadban már nem viseltek maszkot, de a kanadaiak akkor sem vették le. Az oroszok keddi tájékoztatása szerint az olimpiai faluba visszaérve értesültek arról, hogy Bolgarjeva tesztje mégis pozitív lett.

Rovatok