Index Vakbarát Hírportál

Kitiltások, füttyszó, leöntött képviselők – botrányba fulladt a parlamenti ülés

2022. február 8., kedd 20:42

Késhegyre menő politikai vita bontakozott ki, miután a védelmi miniszter aláírta a szerződést. Kedden a szlovák törvényhozásban az obstrukció vitte a prímet.

Botrány volt a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén: kitiltások, füttyszó, leöntött képviselők – ez történt kedd délután a szlovák törvényhozás szebb napokat is megélt épületében – írta az ujszo.com.

Az ülést azért hívták össze, hogy a parlament is szentesítse a Pozsony és Washington között megkötött védelmi megállapodást. Ellenzéki képviselők egy csoportja ugyanakkor mindent megtett azért, hogy blokkolja a tárgyalást. Sőt, a parlament épületén kívül demonstrációt is szerveztek.

Miután a szlovák védelmi miniszter aláírta a szerződést, késhegyre menő politikai vita kezdődött.

A megállapodás lényege, hogy az amerikai hadsereg szükség esetén használhatná a Kuchyna és Sliac melletti katonai repülőtereket és más katonai létesítményeket is. A szlovák fél határozná meg, hogy adott esetben pontosan mely objektumokat vehetik igénybe az amerikaiak, cserébe az állam százmillió dollárt kapna az említett létesítmények fejlesztésére.

A kormánykoalíció szerint a szerződés előnyös Szlovákia számára, az ellenzék viszont azzal érvel, hogy a megállapodás az ország szuverenitásának feladását jelenti.

Rovatok