Index Vakbarát Hírportál

Egy zenei tehetségkutató miatt a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásáért felelős biztost neveztek ki

2022. február 8., kedd 21:51

A holland kormány a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásáért felelős biztost nevezett ki. Erre azért volt szükség, mert Hollandiában több szexuális visszaélés és erőszak gyanúja került nyilvánosságra a közelmúltban.

Mariette Hamer kormánybiztos, a holland Munkáspárt tagja, korábban a párt parlamenti frakcióvezetője volt, és kinevezéséig a kormány tanácsadó testülete, a Szociális és Gazdasági Tanács elnöki tisztségét töltötte be. Jelenlegi szerepkörében tanácsot ad a kabinetnek a szexuális visszaélések és erőszak felszámolásához. Kinevezése három évre szól.

Sajtóértesülések szerint a kormánybiztos kinevezése azért volt indokolt, mert a közelmúltban

az országban nagy port kavart a Voice of Holland zenei tehetségkutató műsorral kapcsolatos botrány, amikor több személlyel kapcsolatban szexuális visszaélés és erőszak gyanúja került nyilvánosságra.

A programot azóta az érintett televíziós csatorna levette a műsoráról, az ügyben többen is feljelentést tettek.

A hétvégén a holland lapok arról írtak, hogy az Ajax amszterdami futballklub igazgatója, Marc Overmars lemondott, mivel kiderült, hogy több kolléganőjét nemkívánatos, szexuális jellegű üzenetekkel zaklatta. Kedden Gijs van Dijk munkáspárti parlamenti képviselő mondott le a tisztségéről, mivel az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett arról, hogy női munkatársait „fogdosta”, akaratuk ellenére.

A sport és a televíziózás világában történt incidensek azt mutatják, hogy a MeToo mozgalom kiváltó okai még mindig léteznek hazánkban. Ezen változtatni kell

– fogalmazott Robbert Dijkgraaf, az oktatási, kulturális és tudományos ügyek minisztere. Hozzátette: 

a kormány olyan kulturális váltáson dolgozik, amelynek az a célja, hogy mindenkit felelősségre lehessen vonni a helytelen viselkedésért.

Annak érdekében, hogy a szexuális visszaélések elleni hatékonyabb fellépésre ösztönözzék a holland kormányt, a múlt hónapban több százan tüntettek Amszterdamban.

(MTI)

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.

Rovatok