Index Vakbarát Hírportál

Kokainnal tömött mini-tengeralattjárót fogtak el

2022. február 10., csütörtök 06:25

A mostani elfogás a kolumbiai partok közelében történt.

A kolumbiai haditengerészet közlése szerint a 15 méter hosszú vízi jármű már úton volt rakományával Közép-Amerika felé, amikor észrevették. A rakománya egyébként négy tonna kokain volt. Ennek az értéke a nemzetközi drogpiacon mintegy 150 millió dollár (46 milliárd forint).

A hatóságok szerint ez volt az elmúlt két év legnagyobb értékű fogása a csendes-óceáni térségben. 

A hajózás.hu írt arról, hogy már több ezer ilyen kezdetleges, házi barkácsolású tengeralattjárót használnak a drogcsempészek. Nem képesek a mélybe merülni, inkább csak a vízfelszín alatt haladnak, de így is elég nehéz őket észrevenni, viszont képesek akár Európáig is eljutni.

A rafinált csempészek nem csak ilyen eszközökben próbálják meg eljuttatni szállítmányaikat. Kedvelt az a módszer is, amikor óriás teherszállító hajók aljára hegesztenek különböző méretű tartályokat és azokat tömik meg kábítószerrel. Amikor pedig a hajó befut a megcélzott kikötőbe, ott az éjszaka leple alatt leszerelik ezeket a dobozokat.

Éppen ezért manapság egy-egy hajóátvizsgálás nemcsak a raktérre szorítkozik, hanem a hajó víz alatti részeit is ellenőrzik.

(BBC)

Rovatok